SAD tuži Apple i velike izdavače zbog tajnog dogovora oko formiranja visokih cijena elektronskih knjiga

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa tužilo je Apple i nekoliko velikih izdavača knjiga zbog ilegalnog formiranja cijena elektronskih knjiga.

SAD je tužio Apple, Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster te Penguin za tajno udruživanje i dogovaranje oko cijena e-bookova koje prodaju. Tužba se zapravo odnosi na sam model formiranja cijene, a u ovom slučaju je riječ o agencijskom modelu, kojeg je u ovom sektoru najviše promovirao pokojni Steve Jobs.

"Kako bi efektivno iskoristili svoju zavjeru, izdavači su se udružili s Appleom jer dijele isti interes o suzbijanju kompeticije u prodaji  elektronskih knjiga, odnosno interes o zadržavanju visokih cijena", stoji u tužbi.

"Apple je sproveo kolektivne interese ovih izdavača o suzbijanju kompeticije u pogledu cijena tako što je koordinirao njihov prelazak na agencijski model određivanja cijene", dodaje se.

Jobs svima osigurao veću zaradu

Valja uzeti u obzir kako se elektronske knjige prodaju prema drugačijem modelu od fizičkih knjiga.Kad je riječ o običnim knjigama, izdavač u pravilu određuje startnu veleprodajnu cijenu, te trgovcima dopuštaju da sami poslije odlučuju po kojoj će cijeni prodavati knjige. Ovaj model je prvotno primijenjen i na elektronske knjige, ali je potom zamijenjen agencijskim modelom.

Prema ovoj shemi, izdavači određuju konačnu cijenu knjige, a agenti koji ih prodaju ubiru proviziju od 30 posto. BBC piše kako su izdavači ovaj model prihvatili ponajviše zbog inzistiranja Stevea Jobsa, koji je na taj način želio osigurati pristojnu zaradu od prodaje preko platforme iBooks.

Htjeli su iz igre izgurati Amazon

Prelazak na ovaj model shvaćen je kao pokušaj zaštitne mjere od Amazona, koji je agresivno rušio cijene elektronskih knjiga kako bi pridobio kupce za svoj Kindle čitač. Amazon je također pokušao pridobiti izdavače da pristanu na veleprodajni model, ali mu to, jasno, nije uspjelo, jer bi izdavačima zarada po tom modelu bila manja.

Međutim, ukoliko ova tužba prođe, izdavači će se morati vratiti na tržišni model. Neslužbeni izvještaji sugeriraju kako su Hachette, HarperCollins te Simon & Schuster već pristali na nagodbu, javlja BBC. Apple nije bio voljan komentirati tužbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.