SDF upozorava: Situacija je poražavajuća, nema volje za obrazovanjem srpske manjine

Foto: FAH

SRPSKI demokratski forum (SDF) ustvrdio je danas kako u Hrvatskoj još nema političke volje da se zakonska rješenja o obrazovanju srpske nacionalne manjine provedu u praksi.

Predsjednik SDF-a Veljko Džakula rekao je na konferenciji za novinare da je država osigurala zakonski okvir za obrazovanje na manjinskom jeziku i pismu, te izdvojila sredstva za tiskanje udžbenika, ali program je zastario jer datira još iz 1996. godine.

SDF-ova analiza pokazuje da su djeca srpske nacionalnosti uključena u model A, po kojem se cjelokupna nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, uglavnom na području Hrvatskog podunavlja, dok se u drugim dijelovima Hrvatske primjenjuje model C, po kojem se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, uz dodatnih dva do pet školskih sati tjedno za učenje jezika i kulture nacionalne manjine.

Visokoškolsko obrazovanje srpske manjine zapostavljeno

Primjetan je kontinuirani pad učenika u srednjim školama po modelu A, dok u osnovnom školstvu neznatno raste broj djece uključene u nastavu prema modelu A i blago raste prema modelu C. Neznatno raste i broj djece uključene u predškolsko obrazovanje.

Visokoškolsko obrazovanje srpske manjine potpuno je zapostavljeno, tvrdi se u analizi. Dok druge manjine dobivaju stručne studije, srpska ne konzumira mogućnost visokoškolskog obrazovanja na manjinskom jeziku, a u sklopu Katedre za južnoslavenske jezike na zagrebačkom Filofofskom fakultetu Katedra za srpsku književnost spojena je s Katedrom za crnogorsku književnost.

Novi udžbenici nisu odobreni

SDF upozorava da je situacija s nastavnim materijalom za srpsku manjinu poražavajuća, učitelji i učenici su veoma slabo opremljeni udžbenicima, a najveći je problem što nadležni nisu odobrili nove udžbenike, pa se i dalje koriste oni iz 1998. godine.

SDF predlaže redefiniranje modela obrazovanja na manjinskom jeziku i pismu kako bi se uskladili s potrebama roditelja i djece, donošenje nastavnih planova i programa za nastavu na srpskom jeziku, izdavanje novih udžbenika i nastavnih materijala, te osiguravanje veće prisutnosti manjinskih i multikulturalnih tema kroz uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.