Sabor o smanjenju PDV-a na novine: Odredba da se smanji PDV za novine koje imaju iznad 25 tisuća riječi je diskriminirajuća

Foto:Goran Mehkek/Cropix

SABOR raspravlja o izmjenama Zakona o PDV-u. Smanjuje se porezna stopa za koncerte na 10 posto, a za novine koje imaju iznad 25 tisuća riječi, stopa se smanjuje na pet posto. Ova odredba naišla je na osudu dijela oporbe.

"Formulacija da informativni tisak koji objavljuje manje od 25 tisuća riječi u primjerku dnevnog izdanja je diskriminirajuća. Ona se odnosi samo na jedan medij i mislim da su se debelo upleli klanovi kako bi s tržišta uspjeli istisnuti jednu dnevnu novinu ili možda izdavačku kuću", smatra laburist Branko Vukšić.

Odredba nije jasna ni HDZ-ovom Goranu Mariću.

"Koja je društvena opravdanost da se porezno različito tretira novina koja 24.500 riječi i novina koja ima 25.501 riječ, nikakva. Razlozi nisu ni navedeni i jedino mogu biti iracionalni, a to ne smije biti u zakonu nikako, iracionalnost", poručio je Marić. 

HDSSB-ov Zoran Vinković upitao je ubrajaju li se u tu kvotu i križaljke, a laburist Branko Vukšić se nadovezao.

"Spadaju li u to neispunjene riječi, pa okomito može biti - tko je naredio odredbu? Milanović. To je jedna riječ s više slova. Vodoravno Kome se pogoduje? Paviću", predložio je Vukšić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.