Sabor raspravlja o Zakonu o reprezentativnosti: Hoće li se olakšati socijalno pregovaranje?

Foto: Hina

PRED Sabor uoči ljetnog odmora stiže prijedlog Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, koji bi trebao olakšati socijalno pregovaranje.

Uoči saborske rasprave liječničke udruge jučer su pozvale zastupnike da glasaju protiv prijedlog koji, tvrde, liječnike isključuje iz socijalnog dijaloga. Podržali su Sindikat liječnika koji spori prag reprezentativnosti od 20 posto.

''Liječnici neće moći niti participirati u pregovorima sa svojim poslodavcem ako nam to ne dopusti reprezentativni sindikat kojeg vodi Spomenka Avberšek. Znači, bili bismo ovisni o njenoj dobroj volji hoćemo li moći sjesti za stol i s poslodavcem pregovarati o našim radnim pravima'', upozorio je jučer šef HUBOL-a Trpimir Goluža.

Čelnik SSSH Mladen Novosel, jedne od najbrojnijih sindikalnih središnjica, u stopi 20 posto ukupnog članstva kao uvjet reprezentativnosti ne vidi prepreku kolektivnom pregovaranju.

Upravo suprotno, smatra je ključnom za izjednačavanje sindikata, jaču scenu i uspješniji socijalni dijalog. Tako i u sustavu zdravstva, gdje postoji desetak sindikata.

''Ako se potpišu sporazumi, tada su svi reprezentativni. Ono što definitivno ne bi bilo dobro da postane praksa je da se sklapaju posebni strukovni kolektivni ugovori. U Hrvatskoj još važi sustav kolektivnih ugovora za djelatnost i tako bi trebalo i biti, jer samo to daje veću kvalitetu. Ako ćemo ići na to da svaka struka može sklapati zasebni kolektivni ugovor, imat ćemo tisuću i jedan kolektivni ugovor. To sigurno neće pridonijeti zaštiti prava radnika'', poručuje Novosel.

Krovne liječničke udruge, pak, osim smanjenja stope na 10 posto, traže izuzimanje liječnika iz spomenutog zakonskog rješenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.