Saborski Odbor za manjine o incidentu u Škabrnji: "Nedopustivo je da netko dvije obitelji ogradi, izolira, stvori geto, samo zato što su drugačiji"

SABORSKI Odbor za manjine raspravljao je o incidentu s protjerivanjem romske obitelji iz Škabrnje te o takozvanom "Stožeru za obranu od Roma" u Lici.

Načelnik Škabrnje uskoro na ispitivanju u Uskoku

Na sjednicu su pozvane sve nadležne institucije koje su izvijestile o događajima dok je državni odvjetnik Mladen Bajić izvijestio o kaznenoj prijavi protiv načelnika Škabrnje Luke Škare. On bi se u sljedećih desetak dana trebao naći na ispitivanju u Uskoku.

"U postupanju odgovornih osoba stječu se dovoljno osnovane sumnje da bi se otvorio postupak i taj postupak je otvoren. Istovremeno su nadležni tužitelji zatražili prikupljanje druge dokumentacije koja je potrebna za donošenje odluke te su ispitali određeni broj svjedoka koji su potvrdili postojanje osnovane sumnje i elemente ovog kaznenog djela", rekao je Bajić.

Policija hajku i linč nije uspjela spriječiti


Rasnu diskriminaciju članovi Odbora su osudili, a pogotovo predstavnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi. "Vjerujem da ćete dijeliti moje mišljenje da je nedopustivo da u 21. stoljeću netko dvije obitelji ogradi, izolira, stvori geto u kojem izolira druge i drugačije samo zato što su drugi i drugačiji", kaže Kajtazi.

SDP-ov Dan Špicer nije bio zadovoljan radom policije u Škabrnji. "Zato što su oni koji su cijeli ovaj pokret, hajku i linč pokrenuli, u konačnici uspjeli. Policija je tu stvari trebala spriječiti preveniranjem", kaže Špicer.

Ružu Tomašić rasna diskriminacija ne brine, bitnije je jesu li registrirali automobile?!

Pravašica Ruža Tomašić imala je druge zamjerke na rad institucija. "Ta obitelj je došla iz Našica neregistriranim autima. Gdje je tada policija bila? Kaže kolega Kajtazi da je tu kršena Konvencija o pravima djeteta. Jeste, itekako, na način da ta djeca nisu bila zaštićena, ali isto tako na način u kojim su higijenskim uvjetima ta djeca bila. Tamo nije bilo vode, nije bilo ništa", izjavila je Tomašić.

"U Lici su stanovnici u strahu, ne od romske populacije, nego od jedne romske obitelji"

Bilo je riječi i o incidentu u Lici kada su stanovnici izvrijeđali zastupnike Kajtazija i Pupovca. "U Lici su stanovnici u strahu, ne od romske populacije, nego od jedne romske obitelji", rekao je SDSS-ov Vojislav Stanimirović.

"U ovom slučaju se radi o jednoj porodici, porodici Amić, koja ne poštuje propise i oni koji ne poštuju tuđe. Ukoliko im se stanovnici usprotive zbog krađe ili nečeg drugoga, onda budu izloženi šikaniranju, prijetnjama, pa i batinama", dodao je Stanimirović.

Odbor je donio zaključak kojim se osuđuje izražavanje mržnje prema Romima, pozvao je nadležne institucije da poduzmu sve mjere s ciljem mirnog suživota. Odbor je zatražio da ga Vlada izvijesti o poduzetim aktivnostima, a nakon toga i Sabor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.