Samo HDZ protiv novog Zakona o financijskom poslovanju; Nelikvidnost u lipnju smanjena za 600 milijuna kuna

U SABORU traje rasprava o prijedlogu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Njime se strogo definiraju rokovi plaćanja od 60 dana za poduzetnike, 30 za državu, a uvodi se i predstečajna nagodba u trajanju od 120 dana. Izuzev HDZ-a, oporba je zakon ocijenila korisnim, posebno uvođene obvezne predstečajne nagodbe.

"Trebaju svakako upravo radnici biti u tom i zakonom definiranom prvom isplatnom redu i smatramo da ova obvezujuća forma omogućava radnicima tu mogućnost, a ne kao što je to sada bio slučaj u većini stečajnih postupaka gdje su se namirivale banke koje ostvaruju ekstra profite", rekao je HDSSB-ov Zoran Vinković.

Uz prekratke rokove plaćanja, HDZ-ov Đuro Popijač smatra kako Zakon nije smio doći na saborske klupe bez potpore socijalnih partnera i stručne javnosti. "Očito je da se zapravo u nedostatku pravih i kvalitetnih mjera ekonomske politike gomilanjem novih administrativnih mjera i institucija želi u suštini popraviti brojke, a svim dosadašnjim potezima ova Vlada poduzetnike i čitavo gospodarstvo gura u sve goru i težu poziciju", istaknuo je Popijač.

Nelikvidnost u lipnju smanjena za 600 milijuna kuna u odnosu na svibanj

"U odnosu na svibanj, u lipnju je nelikvidnost smanjena za 600 milijuna kuna", izvijestio je u Saboru zamjenik ministra financija Boris Lalovac, predstavljajući prijedlog zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Nelikvidnost u ovom trenutku iznosi 43,9 milijardi kuna.

"Podaci pokazuju da su samo u četverogodišnjem razdoblju narasli za više od 23 milijarde kune. Broj insolventnih poslovnih subjekata, od 2008. godine do danas, povećao se sa 52 tisuće na više od 74 tisuće insolventnih poslovnih subjekata", kaže Lalovac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.