Samo je 15 hrvatskih poljoprivrednih proizvoda zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla i izvornosti

OZNAKOM zemljopisnog podrijetla i izvornosti do sad je u Hrvatskoj zaštićeno tek 15 poljoprivrednih proizvoda, a s područja Slavonije tek slavonski i baranjski kulen.

Župan Osječko-baranjski Vladimir Šišljagić istaknuo je zabrinutost zbog te činjenice. "Moramo osigurati sve preduvjete da se sukladno europskim standardima naši proizvode zaštite, time dobiju na kvaliteti i prepoznatljivosti, budu konkurentni na europskom tržištu, budu povezani i s turističkom ponudom. Imamo bazu Sveučilišta, u konkretnom slučaju, Prehrambeno- tehnološki fakultet koji može odraditi taj cjelokupni posao, sastaviti listu proizvoda koji imaju mogućnosti dobiti oznaku autohtonosti", izjavio je Šišljagić.

Spomenuti Prehrambeno-tehnološki fakultet spreman je educirati proizvođače autohtonih proizvoda na koji način mogu doći do oznaka izvornosti, kaže dekan Drago Šubarić. "Već imamo razvijenih devet programa edukacije koje ćemo staviti na raspolaganje županiji, a također ćemo sudjelovati u izradi specifikacije za proizvode koji će se štititi bilo oznakom izvornosti zemljopisnog porijekla ili tradicionalnog ugleda. Prehrambeno-tehnološki fakultet ima resurse. Danas je na sastanku bilo 13 ljudi koji rade na prehrambenim tehnologijama, znaju koji su to proizvodi koje bi trebalo štititi", rekao je Šubarić.

Oprema je spremna, čekaju se proizvodi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.