Samohrana majka ovaj mjesec ostala bez mirovine: HZMO usklađuje porezne brojeve, a ona se pita kako preživjeti?!

Foto: Ilustracija

IAKO se u javnosti o tome zasad ništa ne govori, država je podbacila i u isplaćivanju mirovina. Prema podacima koje ima Index dosta mirovina za siječanj nije isplaćeno. IZ HZMO-a građanima govore kako nije isplaćeno čak 130.000 mirovina jer se provjeravaju porezni brojevi.

Jedna od onih kojima mirovina nije isplaćena je i čitateljica Indexa. Samohrana majka troje djece, koja primaju mirovinu naslijeđenu od pokojnog oca.

Idući mjesec obje mirovine, a kako dotad preživjeti?

"Iz HZMO-a su mi rekli da ovaj mjesec neću dobiti mirovinu nego ću idući mjesec dobiti dvije odjednom. A na pitanje zašto, kažu kako su usklađivali porezne brojeve. Nije mi jasno kako sad usklađuju kad već dvije godine djeca primaju mirovinu od oca koji je preminuo", pita se čitateljica.

Njezin sin prvi se javio Indexu, ističe kako danima nisu mogli dobiti Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

"Kad smo prvi put dobili HZMO i pitali ih zašto nam nije isplaćena mirovina, odgovor je bio da je Vlada povukla 130.000 mirovina. Zamolili smo gospođu preko telefona da provjeri zašto baš ja nisam dobio mirovinu, a ona je rekla da o tome ništa i da ne zna hoću li dobiti uopće mirovinu", kazao nam je čitatelj.

On je student i mirovina koju je naslijedio od pokojnog oca iznosi 700 kuna, a živi s majkom, bratom i sestrom.

"Na naplatu nam dolazi kredita kojeg imamo u švicarcima, a nemamo za do kraja mjeseca da skrpamo za režije i hranu jer jedino majka ima posao. Mislim da je ministar financija uzeo novac od mirovina, bez objašnjenja građanima, kako bi platio plaću prosvjeti, koja je također kasnila. Znam da je kasnila jer majka radi u prosvjeti", kaže nam čitatelj.

"Ne mogu računati hoću li i kada dobiti ono što pripada djeci iza pokojnog oca"

Kasnije smo u razgovoru s njegovom majkom doznali da joj je službenica u Mirovinskom nakon što ju je napokon uspjela dobiti rekla da se 130.000 mirovina usklađuje ili provjerava porezni broj i da nisu isplaćene.

"Molila sam je konkretnije objašnjenje ali gospođa nije znala reći. Zamolila sam je da provjeri je li sve u redu s našim OIB-om i provjerila je te utvrdila da je sve u redu, te da i dalje ne zna zašto nam mirovina nije isplaćena. Poigravaju se s nama "malim običnim" ljudima bez objašnjenja ne isplativši ono što pripada djeci", rekla je.

Kaže kako im je život i onako ograničen i određen financijski točno iz dana u dan kako bi podmirili troškove.

"Sve me stajalo puno živciranja i današnjeg čekanja u banci da bih opravdala zašto ne mogu podmiriti kredit. Koga je briga za to? Radim u osnovnoj školi, samohrana sam majka i uzdržavam troje djece. Najprije su nam u prosvjeti uzeli sve što su mogli, a sada ne mogu računati hoću li i kada dobiti ono što pripada djeci iza pokojnog oca. Možda i tu provjeravaju je li uistinu bio branitelj? Iako je suprug preminuo uslijed teške bolesti, imao je status branitelja", rekla nam je čitateljica.

Kaže kako je zvala i ostale za koje zna da primaju obiteljsku ili braniteljsku mirovinu i većini isto kasni, odnosno do danas 16. siječnja im nije isplaćena, a trebala je biti 9. siječnja, ali eto, na kraju je ipak doznala da joj mirovina za ovaj mjesec neće biti isplaćena.

Ministarstvo: Sve je u redu, usklađuju se OIB-i

S druge strane u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava tvrde kako je sve u redu i kako problema nema.

"Nije isplaćeno samo 24.000 mirovina, a od toga 23.000 je za inozemstvo. Te mirovine nisu isplaćene jer za njih nedostaje OIB. Sve drugo je najnormalnije isplaćeno", rekao je za Index Krunoslav Vidić, glasnogovornik Kabineta ministra Miranda Mrsića.

Podsjetimo, Mirando Mrsić je krajem 2013. predstavio novosti u mirovinskom sustavu koje stupaju na snagu početkom ove godine. Jedna od njih je povoljnije usklađivanje mirovina, osim povlaštenih, te smanjene upravo povlaštenih mirovina. Najavio je i kako će po novom svi koji od ove godine odu u mirovinu, moći je primati isključivo preko računa u banci.

Međutim ministar Mrsić nije najavio nikakvo usklađivanje poreznih brojeva niti dao razloge zašto bi građanima u siječnju kasnile mirovine odnosno ne bi bile isplaćene.

Pročitajte više