Šef Greenpeacea stigao u Zagreb pa sugerirao da Vrdoljak pogoduje elitama

Screenshot: HRT

MEĐUNARODNI izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo stigao je u Zagreb gdje će na Subversive festivalu održati predavanje o temi "Klimatska pravda u Europi i svijetu", ali i ponuditi podršku hrvatskim ekološkom organizacijama koje se protive istraživanju i eksploataciji nafte u Jadranu.

Naidoo je u gostovanju za HRT rekao da je "Jadransko more vrlo ranjivo i da je bušiti u njemu ne samo loša, već luda ideja" pa pozvao hrvatski narod da pogleda vlastitu povijest i povijest naftne industrije za koju tvrdi da oduvijek pogoduje eliti, a ne građanima.

"Mislim da hrvatska Vlada mora prepoznati da Jadransko more ne predstavlja samo jednu od velikih ekoloških prednosti za Hrvatsku, nego i gospodarskih: jer ako je Hrvatskoj važan turizam, a on će biti važan i desetljećima i stoljećima koja su pred nama, i ako u obzir uzmemo kratkoročne povrate od bušotina i štetu koja će njima biti izazvana, Hrvatska će biti nepopularna destinacija. Dakle, poručio bih hrvatskom narodu, pogledajte u svoju povijest, zapitajte se: svaki put kad se dogodilo da se negdje buši nafta, tko je od toga profitirao? Jesu li to bili obični ljudi? Ne, to je bila šačica moćnika u vašoj zemlji i onih izvan nje, a koji će dobiti većinu vrijednosti i bogatstva," rekao je Naidoo.

Poruka ministru Vrdoljaku

Nakon što je upoznat s gledištem ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka da su protivnici istraživanja nafte u Jadranu ujedno i protivnici industrijalizacije Hrvatske te da rade u korist uvoznog lobija ili stranih interesnih skupina Naidoo je rekao da Greenpeace za razliku od ministra želi "gospodarski razvoj koji je održiv, dugoročan, koji stvara radna mjesta, a da ne uzrokuje štetu okolišu. Budimo sasvim jasni, nitko ne želi doći na plažu i gledati naftne bušotine, osim ako hrvatska Vlada nije napravila neka istraživanja za koja mi ne znamo".


Naidoo je predložio i alternativni energetski projekt, ocijenivši da Hrvatska ima idealne uvjete za korištenje solarne energije.

"Ono što bih poručio vašem ministru je: gospodine ministre, mi smo posvećeni razvoju, ali naša vrsta razvoja nije ona koja bogati samo šačicu ljudi koji profitiraju nauštrb okoliša. Ako vaš ministar želi dobru ideju, evo mu je: Jadran ima jednu od najvećih mogućnosti za eksploataciju solarne energije. Hrvatska može ovaj dio pretvoriti u jedno solarno središte za cijelu regiju. Mi to možemo ponuditi Vladi, imamo stručno znanje," rekao je.

Šef Greenpeacea je upozorio i na mogućnost da Hrvatska izgubi novac, ako se odvaži na projekt koji bi za nekoliko godina, zbog rastuće svijesti o klimatskim promjenama, mogao postati predmet novih zakonskih okvira i regulacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.