Sergej Lavrov: Prijatelji Sirije sustavno podrivaju mirovni proces i potiču nasilje u zemlji

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je kako grupacija "Prijatelji Sirije" zapravo ugrožava realizaciju UN- ovog mirovnog plana za Siriju i podriva međunarodne napore za obustavljanjem nasilja u zemlji.

"Svi su podržali mirovni plan Kofija Annana. A onda se na novom sastanku Prijatelja Sirije donesu suprotne odluke, pa sirijsku opoziciju pozivaju da se naoružaju i odbiju pregovore, istovremeno obećavajući nove sankcije protiv režima", kazao je Lavrov.

Lavrov smatra kako se time sabotiraju UN-ovi pokušaji, jer Prijatelji Sirije samo žele pričati s opozicijom, kao da ne žele mirno riješiti čitavu situaciju. Tomu u prilog idu i zaključci s njihovog zadnjeg summita, na kojem su zemlje Zaljeva, predvođene Saudijskom Arabijom i Katarom, dogovorile kako će isplaćivati plaće vojnicima Slobodne sirijske vojske, čineći ih tako vojskom plaćenika a ne opozicijskih aktivista. I SAD je najavio kako će sirijskoj opoziciji donirati 12 milijuna dolara, duplo više negoli su ranije obećali.

Osim toga, Prijatelji Siriji unilateralno su priznali Sirijsko nacionalno vijeće, sa sjedištem u Turskoj, kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda, ne uzimajući u obzir mišljenje javnosti o tome. Demokracija se, kao i u slučaju Libije, opet kroji za zelenim stolom od strane glavešina stranih država, umjesto na izborima u zemlji koje se sve to jedino tiče.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.