Šestak, Marinac i Šket i pravomoćno oslobođeni u aferi oko dodjele kredita koprivničkoj Slogi

ŽUPANIJSKI sud u Varaždinu odbio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva čime je potvrđena oslobađajuća presuda bivšim čelnicima Podravke Zdravku Šestaku i Darku Marincu te bivšem stečajnom upravitelju koprivničke tvrtke Sloga, Darku Šketu u sudskom postupku vezanom za dodjelu kredita Slogi. Index je u posjedu obrazloženja presude, u kojem, između ostalog, stoji kako je presuda donesena i na temelju nevjerodostojnog svjedočenja Miroslava Vitkovića, ključnog svjedoka u aferi "Spice". Time se, jasno, dovodi u pitanje i njegov iskaz u spomenutom procesu.

"U žalbi se pogrešno interpretira iskaz svjedoka Miroslava Vitkovića jer se ispušta iz vida cijeli njegov iskaz u smislu da je svjedok naveo da ne smatra  da bjanko zadužnica i mjenica nisu bili u trenutku odobravanja kredita dovoljno  sredstvo osiguranja vraćanja tog kredita. Prvostupanjski sud također pravilno  zaključuje da iz iskaza ostalih saslušanih svjedoka ne proizlazi mogućnost  prihvaćanja tvrdnje općinskog državnog odvjetništva da su optuženici. Kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nesavjesno  poslovali i time prouzročili znatnu imovinsku štetu pravnoj osobi", stoji u obrazluženju presude.

"Jadno se osjećam. Kakva je ovo pravna država, da se čovjeku sudi jer je potpisao pismo namjere? Ja sam potpisao pismo namjere i što sam time učinio, koga sam oštetio time?", izjavio je Šestak nakon što mu je priopćena odluka suda.

Presuda je donesena u svibnju prošle godine, a sutkinja je tada obrazložila da je Podravka dala kredit Slogi kada ona još nije bila u bankrotu. Prema tome, optuženi nisu znali da Sloga neće moći otplaćivati dug i da će otići u stečaj.

Inače, kredit je bio namijenjen spašavanju radnih mjesta, odnosno restrukturiranju Sloge, za što su zeleno svjetlo dala državna tijela, a među njima i Agencija za tržišno natjecanje.
 
Odvjetnik Kunštić jučer je dobio obrazloženje pravomoćne oslobađajuće presude te je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je okončan ovaj sudski spor.

Pada i optužnica za Spice?

Primjene li se isti kriteriji odlučivanja i na aferu Spice, moglo bi doći do sličnog ishoda. Naime, u vrijeme kad je sklapan opcijski ugovor i kupovane dionice, cijena po kojoj se kupila dionica je bila 412 kn/dionica u svibnju/lipnju 2006. godine. Cijena se popela do 635 kn/dionica i tada je sve bilo u plusu za preko 100 mil kn. Kasnije je cijena dionica pala na manje od 200 kn/dionici.  Najvažnije pitanje je: Tko je u svibnju 2006. godine znao da će sve burze svijeta
pasti?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.