Sindikalne središnjice osudile kršenje prava radnika Brodosplita: "Nazivali su ih teroristima i alkoholičarima"

Foto: Hina

SINDIKALNE središnjice oštro su osudile grubo kršenje prava radnika Brodosplita, kojima je poslodavac bez zakonskog uporišta i kršeći predviđenu proceduru izrekao suspenzije te im onemogućio pristup radnom mjestu.

"Ovlaštena osoba poslodavca radnike je nazivala teroristima i alkoholičarima, podsjećajući nas na vremena za koja smo mislili da su odavno za nama. Postupak poslodavca prema sindikalnim povjerenicima, Predsjedniku NS Brodosplit, Dopredsjedniku NS Brodosplit, Glavnom povjereniku SMH-IS podružnica Brodosplit, kojima je jednostranom odlukom, bez ikakve obavijesti sindikatu, onemogućen pristup brodogradilištu, grubo je kršenje međunarodnih ugovora koji u Republici Hrvatskoj imaju nadzakonsku snagu. Stoga apeliramo na odgovorne državne institucije da zaštite radnike Brodosplita od krajnje ponižavajućih i protuzakonitih postupaka poslodavca", stoji u priopćenju koje potpisuju čelnici pet sindikalnih središnjica, Krešimir Sever, Mladen Novosel, Vilim Ribić, Ozren Matijašević i Damir Jakuš.

Baldasar spreman zatražiti tematsku sjednicu Gradskog vijeća o Brodosplitu

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je kako je, bude li potrebno, spreman zauzeti se za sazivanje tematske sjednice posvećene Brodosplitu.


"Spreman sam za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća posvećene Brodosplitu ako situacija u tom poduzeću bude neugodna", rekao je Baldasar na početku današnje sjednice splitskog Gradskog vijeća, odgovarajući na zahtjev vijećnika Luke Podruga (HČSP) da gradonačelnik izvjesti vijećnike o stanju Brodosplitu nakon nedavnih zbivanja u škveru.

U splitskom škveru je nedavno došlo do napetosti između dijela radnika, koji su bili obustavili rad zbog kašnjenja, a zatim zbog smanjivanja plaće, i predsjednika Uprave splitskog škvera Tomislava Debeljaka, koji je tada pokrenuo disciplinski postupak i suspendirao 254 radnika.

"Predsjednik Uprave Tomislav Debeljak mi je rekao da od 254 suspendirana radnika neće svi ostati suspendirani, a prema mojim saznanjima već se više od 200 vratilo na posao. Trenutačno je pod suspenzijom još 23 ili 25 radnika splitskog škvera, ali nije definirano da oni neće doći na posao i možda će se i za njih pronaći kompromis", istaknuo je Baldasar.

Dodao je kako mu je Debeljak rekao da "ne može prijeći" preko toga što je dio radnika prvoga dana nedavnih događanja u Brodosplitu, kako se izrazio Baldasar pozivajući se na Debeljaka, "provalio" u prostorije poduzeća.

"Debeljak mi je rekao da je dio radnika Brodosplita ugrozio prava ostalih radnika tog poduzeća", izvjestio je Baldasar. Ponovio je kako mu je Debeljak rekao da "povlači svoje riječi da se radi o teroristima" u Brodosplitu.

Po Baldasarovim riječima, za vrijeme nedavnih zbivanja u Brodosplitu "bilo je informacija da je bilo tučnjave, ali to nije točno jer nije bilo fizičkih obračuna, jedino je prvog dana došlo do naguravanja, kada je pao predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić, ali on od toga nije pravio problem". Drugoga i trećega dana radnici nisu pravili nikakve probleme, ustvrdio je Baldasar.

Tumačeći nedavna zbivanja u Brodosplitu, Baldasar je također kazao kako je moguće da "ima i osobnih napetosti između Šegvića i Debeljaka". Baldasar je također vijećnicima rekao kako prema informacijama koje on ima od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, Debeljak ispunjava sve uvjete kupoprodajnog ugovora u vezi s Brodosplitom.

Na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća je 55 točaka dnevnog reda. Razmatrat će se i prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Splita za 2013. godinu s projekcijama za 2014. i 2015. godinu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.