Sindikat nezadovoljan radom suda: Stečajni postupak Jadrankamena čista je farsa

VOĐA radnika Jadrankamena Tonči Drpić nije danas smio u sudnicu splitskog Općinskog suda u kojoj se održavalo izvještajno ročište, na kojem se doznalo da potraživanja prema posrnuloj firmi Brune Orešara iznose gotovo 220 milijuna kuna.

Predsjednik Trgovačkog suda: Drpić je mogao u sudnicu unatoč zabrani približavanja

"Ne znam tko je zabranio, odvjetnica je pitala, rečeno joj je da ne mogu u sudnicu. Ja sam legalist i poštujem odluke suda pa budući da imam zabranu približavanja stečajnoj upraviteljici Anči Bašić nisam htio na silu ući u sudnicu", kazao nam je Drpić, koji je u nedostatku metra nogama premjerio dopuštenu udaljenost do stečajne upraviteljice.

Predsjednik Trgovačkog suda Ivan Basić kazao nam je da je Drpić mogao u sudnicu. "Pa to je slučaj kao i kod brakorazvodnih parnica. Često je izrečena zabrana približavanja pa se partneri opet nađu u sudnici", pojasnio nam je sudac Basić.

Stečajni sudac Paško Bačić očito nije imao takvo mišljenje pa je na koncu Drpić ostao vani, jednako kao i braća Eterović. "Ništa ja dobro nisam dobio od ove države", glasno je negodovao jedan od Eterovića praćen budnim pogledom pravosudnih policajaca.

Jadrankamen od stečaja do milijardu kuna godišnjeg prometa

Sud na Dračevcu podsjećao je jutros na zgradu pod opsadom. Nekoliko kombija policije, posebne ograde, stroge kontrole ulaska u sud...

"Ovo danas, sve je to bila jedna obična farsa. Sto i pedeset radnika i vjerovnika nagurano je u prostoriju u kojoj stane 50 ljudi. Stečajna upraviteljica dogovara stečaj s preustrojem, što znači posao za 30 do 40 radnika. Može ona biti ekonomist i ne znam što, ali ta žena nema pojma. To je zapravo pakleni plan Bruna Orešara za uništenje Jadrankamena. Kanio je u dvije godine opljačkat sav tehnički kamen i onda zatvoriti firmu. Mi nećemo dopustiti takav scenarij. Osnovat ćemo vlastiti d.o.o. Ući ćemo vjerojatno u posjed i onda ćemo možda zainteresirati nekog od političara. Nema razloga da Jadrankamen u dogledno vrijeme ne zapošljava 300 do 400 radnika i radi godišnji promet od milijardu kuna", beskompromisan je Drpić kao i obično.

Drpić: Hoćemo da nam plate i štrajk

Premda je stečajna upraviteljica obistinila većinu radničkih potraživanja pa i nešto više od 100 tisuća kuna Drpiću, on je izrazito nezadovoljan njezinim radom.

"Tražimo i da nam se plati kada je bio štrajk, jer je štrajk bio legalan. Nama koji smo se borili za prava radnika i opstanak firme, ništa nije plaćeno, a oni koji su taj dan proveli izležavajući se na kauču u debeloj hladovini, dobili su punu plaću", žali se Drpić.

Rođakinja stečajne upraviteljice i dalje može prijaviti svoju tražbinu od 60 tisuća kuna

Danas je na ročištu bilo i poznatih lica. Bivši šef splitsko-dalmatinskog HDZ-a Kruno Peronja pojavio se u ime Grada Supetra, dok je bivši predsjednik Hajduka Mate Peroš zastupao Općinu Seget i njihovu tražbinu.

Ročište se odužilo do iza 15 sati, radnici su preko odvjetnice Katije Jajaš zatražili od suda da se dužnosti stečajne upraviteljice razriješi Anči Bašić, no sudac je to odbio pa će se žaliti. Odvjetnica Jajaš nam je objasnila da ništa ne znači što je prva rođakinja Anči Bašić povukla svoju tražbinu od 60 tisuća kuna.

"Ona se može u roku od tri mjeseca javiti i opet postati vjerovnik Jadrankamena. Ako je povukla tražbinu, ne znači da je od nje i odustala. Mi i dalje smatramo da Anči Bašić ne ispunjava zakonske uvjete da bude stečajna upraviteljica", pojasnila je odvjetnica Jajaš.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.