Sindikati pozivaju Vladu da povuče odluku o radnoj obvezi liječnika

Foto: Čitatelj

HRVATSKA udruga radničkih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske pozvali su Vladu da povuče odluku o uvođenju radne obveze doktorima medicine u bolničkim zdravstvenim ustanovama donesenu prošlog četvrtak, 14. studenoga jer se kako kažu, radi o povredi prava na štrajk i neprimjerenom pritisku na sindikalnu stranu.

Sindikati u priopćenju podsjećaju da se Vlada pozvala na odredbu članka 165. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji glasi:

"U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim Zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i radnika, dok te okolnosti traju."

Ističu kako odluka Vlade ne može za pravni temelj imati tu odredbu i da odluka nema pravnog temelja te da je suprotna odredbi članka 60. Ustava RH kojom se jamči pravo na štrajk, kao i Konvencijama Međunarodne organizacije rada o pravu na organiziranje i kolektivno pregovaranje.

"Odluka je usmjerena na uskratu prava na štrajk. Ne postoje izvanredne okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, koje bi dale za pravo ministru da postupa prema odredbi članka 165. Zakona. Odredba članka 165. Zakona se ni u kojem slučaju ne može primijeniti na aktualni štrajk liječnika. Paušalna, neutemeljena te s obrazloženjem u pokušaju, Odluka Vlade RH i nije drugo doli neprimjereni pritisak na sindikalnu stranu da pristane na ponuđeni sadržaj kolektivnog ugovora o kojemu se upravo pregovara.

Uostalom, sve i da postoje uvjeti iz odredbe članka 165. Zakona ministru niti ne treba odluka Vlade RH za postupanje, pa se utoliko odluka Vlade RH ukazuje u svakom slučaju suvišna. Stoga pozivamo Vladu RH da odmah povuče navedenu Odluku", stoji u priopćenju sindikata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.