Sirijski susjedi u strahu: Sumnja se da je Sirija razvila smrtonosne bakterije i viruse za napade

Screenshot: Youtube

PROŠLOMJESEČNI napad kemijskim oružjem u blizini Damaska preusmjerio je pozornost na sirijska tridesetogodišnja istraživanja biološkog oružja, a sumnja se da se sirijska vlada ponovno angažirala oko toga da se izradi takvo oružje.

Sirijski biokemijski program, za kojeg američki dužnosnici vjeruju da je u stanju mirovanja od 1980. , vjerojatno posjeduje ključne sastojke za oružje, uključujući i zbirku smrtonosnih bakterija i virusa , kao i modernu opremu potrebnu za stvaranje smrtonosnog praha i aerosola, smatraju američki i bliskoistočni dužnosnici i stručnjaci za oružje.

Ovo je pak ozbiljno počelo zabrinjavati neke od susjednih zemalja Sirije, pogotovo nakon optužbi da je režim sirijskog predsjednika Bashara al - Assada koristio zabranjeno kemijsko oružje u napadu na civile 21. kolovoza, piše Washington Post.

Vrhunski obavještajni službenici u dvije zemlje Bliskog istoka kažu kako su ispitivali potencijal za korištenje biokemijskog oružja od strane Sirije, što im je možda poslužilo  kao osveta za zapadne vojne napade na Damask.

Jedan bliskoistočni dužnosnik kaže kako su zabrinuti zbog sarina, no da Sirija također ima biološko oružje, a sarin je u usporedbi s tim ništa.

Američki dužnosnici priznaju da je rizik od napada biološkim oružjem velik, ali su podijeljeni oko mišljenja da li je Sirija u stanju izvesti takav sofisticirani napad.

Povijesno gledajući barem je polovina zemalja na svijetu proizvodila biološko oružje, uključujući i SAD, Veliku Britaniju i Rusiju, no smatra se kako su svi prestali s programima razvoja takvog oružja. Sirija je jedna od rijetkih zemalja za koju zapadne obavještajne agencije sumnjaju da je nastavila neka istraživanja.

Sirija je pak  javno priznala da su u stanju upotrijebiti biološko oružja, što se moglo čuti u srpnju 2012. kad je  sirijski glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdissi govoreći o zalihama kemijskog oružja izjavio da Assadov režim nikad ne bi iskoristio bilo kemijskog ili biološkog oružje u Siriji. Rekao je da sirijska vojska čuvan sve zalihe takve vrste oružja.

To je bilo prvo izravno priznanje Sirije da znači ima takve zalihe oružja, iako je ubrzo nakon toga glasnogovornik povukao svoje primjedbe u priopćenju objavljenom na Twitter, rekavši da Sirija ne posjeduje niti  kemijsko niti biološko oružje bilo koje vrste.

Međutim, druge vlade, uključujući SAD, su dugo vjerovale da je Sirija je razvila biološko oružje te da posjeduje i masivne zalihe kemijskog streljiva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.