Slovenija će lobirati za Tuerka kao kandidata za glavnog tajnika UN-a

Foto: Guliver image/Getty images

SLOVENSKA vlada podržala je namjeru bivšeg predsjednika države Danila Tuerka (62) da se kandidira za glavnog tajnika UN-a.

"Vlada se je danas upoznala s namjerom bivšega predsjednika republike Danila Tuerka da se kandidira za glavnog tajnika UN-a i tu kandidaturu podržava", rekao je u četvrtak nakon sjednice vlade njezin glasnogovornik Boštjan Lajovic, najavljujući da će Slovenija lobirati za Tuerkovu kandidaturu.

Tuerk je 1992. postao prvi slovenski veleposlanik pri sjedištu UN-a. Bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan imenovao ga je 2000. godine svojim pomoćnikom za politička pitanja. Tuerk se kasnije vratio u domovinu, gdje je nastavio karijeru kao profesor međunarodnog prava na pravnom fakultetu u Ljubljani. Za predsjednika Slovenije kao nestranački kandidat izabran je 2007. godine. Kandidirao se i za drugi predsjednički mandat 2012. godine, kad je u drugom krugu uvjerljivo više glasova od njega dobio sadašnji predsjednik Borut Pahor.

Istočnoeuropska skupina država u UN-u, u koju spada i Slovenija, do sada nije imala glavnog tajnika UN-a, a računa se da bi glavni tajnik zbog toga mogao postati netko iz spomenute grupacije članica svjetske organizacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.