Slovenija istražuje nepravilnosti u gradnji termocentrale: Vlada zatražila poseban zakon o reviziji

Screenshot: YouTube

SLOVENSKA vlada naložila je ministarstvu financija da u roku od tjedan dana pripremi prijedlog posebnog zakona za reviziju gradnje šestog bloka termocentrale u Šoštanju (TEŠ 6), a pokrenuta je i inicijativa da se za istraživanje nepravilnosti u tom projektu formira parlamentarno istražno povjerenstvo.

Riječ je o najvećem energetskom projektu u zadnjih dvadeset godina, investiciji od 1,4 milijarde eura. Planiralo da bude završena krajem ove godine, ali se po nekim mišljenjima radi o "propaloj investiciji" s obzirom na narasle troškove gradnje, korištenje niskokaloričnog domaćeg ugljena te zbog kalkulacije po kojima će nakon početka rada ostvarivati 50 milijuna eura gubitka godišnje.

Premijer Miro Cerar izjavio je da će u roku tjedan dana biti proučena mogućnost donošenja posebnog zakona o reviziji gradnje termocentrale u Šoštanju.

Tim bi se zakonom, pojasnio je nakon sjednice vlade ministar za infrastrukturu Peter Gašperšič, omogućilo da se revizijom tog projekta zajednički i koordinirano bave državna revizija, policija i pravosudni organi, te da im se dadu odgovarajuća ovlaštenja.

Gašperić podržava oporbu u istragama nepravilnosti tijekom gradnje

Gašperšič, koji je član Stranke Mire Cerara (SMC), podržao je i prijedlog oporbene Udružene ljevice (ZL) da se osnuje posebno parlamentarno povjerenstvo koje će se baviti nepravilnostima do kojih je došlo prilikom gradnje termocentrale za koju je opremu isporučila francuska kompanija Alstom.

Slovenska policija je početkom ovog tjedna pritvorila trojicu osumnjičenih za zloporabu položaja, uništavanje poslovne dokumentacije i pranje novca vezano na gradnju trećeg bloka šoštanjske termocentrale TEŠ-6. Među njima je i bivši direktor termocentrale Uroš Rotnik.

On se sumnjiči za primanje nezakonitih provizija od Alstoma i poslovnu štetu nanesenu investitoru, odnosno državi, u iznosu od 284 milijuna eura, kroz "napuhavanje" cijena investicije preko aneksa na osnovni ugovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.