Slovenija od SAD-a dobila vojnu donaciju: Poklonili im oklopna vozila korištena u Afganistanu

Foto: FAH

SLOVENIJA je od SAD-a prihvatila donaciju od sedam oklopnih vozila koja je američka vojska zadnje četiri godine koristila u Afganistanu, objavila je Slovenska televizija.

Riječ je o rabljenim vozilima MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Ta vozila koja američka vojska koristi u misiji ISAF neće se iz Afganistana vraćati u SAD pa su potpuno besplatno ponuđena saveznicima, a Slovenija će ih iduće godine dobiti sedam.

Slovenski vojni časopis "Obramba" navodi da je smisao uzimanja američke donacije s profesionalnog stajališta upitan jer je riječ o oklopnim vozilima koja su rađena za specifični "asimetrični" način ratovanja, a uz to imaju i vrlo visoko težište pa bi se njihovo korištenje na slovenskom planinskom terenu moglo pokazati kao problematično.

Vrijednost rabljenih vozila procjenjuje se na 1,6 milijuna eura, na što će prilikom uvoza u Sloveniju vojska trebati platiti i PDV pa će ukupni troškovi preuzimanja donacije, kad se pridodaju transportni troškovi, iznositi 700.000 eura.

Slovenija u međunarodnoj operaciji ISAF u Afganistanu sudjeluje od 2004. godine. Zadnji je put donaciju američke vojske u opremi i obuci, vrijednu 1,2 milijuna američkih dolara, dobila prije dvije godine.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.