Slovenska oporba traži usvajanje njemačkog sustava strukovnog obrazovanja

Ilustracija: uk.gov/Flickr

NAJVEĆA slovenska oporbena stranka u srijedu je u parlamentarnu proceduru poslala zakonski prijedlog o strukovnom obrazovanju prema kojemu bi učenici srednjih strukovnih škola polovicu vremena predviđenog za nastavu provodili u školi, a ostatak na praksi u tvrtkama koje zapošljavaju takve profile.

Riječ je o sustavu obrazovanja s paralelnim "naukovanjem" za određena zanimanja kakav postoji u više europskih država.

Sloveniji ga je preporučila i mješovita slovensko-njemačka gospodarska komora, navevši da se tako u korporativnom sektoru u Njemačkoj koja ima dualno obrazovanje dobri i osposobljeni radnici dobivaju odmah nakon izlaska učenika iz klupa, te da je i to jedna od tajni njemačke industrijske konkurentnosti.

Sličan prijedlog Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše dala je u proceduru i početkom ove godine, ali je bio odbijen zbog stajališta vlade da je zakonski prijedlog nedorađen, te da se ne uklapa u slovenski školski sistem, ali uz dodatak da o uvođenju dualnoga obrazovanja treba razmisliti.

Ovaj put zastupnici najveće oporbene stranke u zakon su dodali odredbu prema kojoj bi se učenicima vrijeme naukovanja, odnosno praktičnog obrazovanja priznavalo u radni staž.

U Jašinoj stranci navode da bi dualno obrazovanje racionaliziralo školski sustav te omogućilo brže dolaženje do prvog i kvalitetnog zaposlenja za mlade ljude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.