Slovenski ministar gospodarstva: Nama je od izgradnje autoceste važnija modernizacija pruge

Screenshot: YouTube

SLOVENIJA će podržati projekt jadransko-jonske autoceste, ali kao tranzitna država daje prioritet modernizaciji željezničke infrastrukture na pruzi između Muenchena i Istanbula, izjavio je u četvrtak u Berlinu slovenski ministar gospodarstva Metod Dragonja.

Zajedno s predsjednicom vlade Alenkom Bratušek Dragonja u Berlinu sudjeluje na konferenciji o zapadnom Balkanu na kojoj sudjeluju predsjednici vlada te ministri vanjskih poslova i gospodarstva šest zapadnobalkanskih zemalja, čelnici Europske komisije, Njemačke, Austrije, Hrvatske i Slovenije, koji pokušavaju potaknuti nove impulse u produbljivanju međusobne suradnje zemalja na europskom jugoistoku.

Jedna od tema su i infrastrukturni projekti koji bi povezali to područje i Europsku uniju, među njima i projekt Jadransko-jonske autoceste, za koju je iznimno zanimanje pokazano i u Hrvatskoj.

"Slovenija će tu inicijativu podržati, makar to za sada nije naš prioritet. Dat ćemo svoj prilog ukoliko to postane prioritet Europske unije", kazao je Dragonja uoči početka rada konferencije.

Iako trasa zamišljene Jadransko-jonske autoceste prolazi i kroz Sloveniju, Dragonja je rekao da će na konferenciji njegova zemlja dati prednost ulaganjima u željeznički pravac Muenchen - Istanbul, budući da se Slovenija nalazi na sjecištu dvaju paneuropskih prometnih koridora, od kojih je jedan i onaj od južne Njemačke prema Turskoj.

"Slovenija tu ima vitalne interese, djelomice zbog svojih potreba, a dijelom i kao tranzitna država", rekao je.

Što se tiče ocjena u EU-u da se Rusiji ne smije dopustiti energetski monopol u Europi i da je energetske izvore potrebno diversificirati, slovenski je ministar rekao da je to pitanje prilično ispolitizirano.

Preko Slovenije bi trebala prolaziti i trasa Gazpromova plinovoda Južni tok, a novim plinovodom Rusija pokušava zaobići ovisnost prilikom izvoza plina u srednju i zapadnu Europu od Ukrajine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.