Slučaj "Hotela Novi": Uprava nagovara radnike da opet pređu u drugu tvrtku, oni strahuju da će ostati bez plaća i otpremnina

Foto: Hoteli Novi

SUDBINA radnika tvrtke Novi Resort, poslane u stečaj, i dalje je neizvjesna. Nisu dobili posljednjih šest plaća, tvrtka nema imovine iz koje bi se mogli naplatiti, stečajni postupak se odugovlači, a kontroverzni poduzetnici Bruno Orešar i Gordan Širola, koji za sobom redom ostavljaju propale tvrtke, radnike sad nagovaraju da daju otkaz i pređu u drugu tvrtku kako bi sve bilo spremno da novljanski resort za Uskrs otvori svoja vrata za novu turističku sezonu.

> Posao za DORH: Linić umjesto radnika predstečajnom "Hotela Novi" spašava Orešara

Radnici bi tri od šest zaostalih plaća te pola otpremnine trebali dobiti najranije u lipnju. Naime, ročište u stečajnom postupku zakazano je tek za travanj. Radnici kažu kako ih posebno ljuti to što je njihov slučaj dva mjeseca zapeo u Fini, dok su oni obavezni dolaziti na posao za kojeg ne dobivaju plaće, u hotel bez vode i sa strujom samo ponegdje, a sve kako ne bi dobili izvanredni otkaz i ostali bez prava.

Iz Uprave tvrtke im istovremeno nude da potpišu nove ugovore s Hotelima Novi, tvrtkom bez radnika ali s dugom od 3,3 milijarde kuna, kojoj je Ministarstvo financija odobrilo predstečajnu nagodbu, i to uz rok od dodatna dva mjeseca, pa će cijeli postupak biti završen najranije sredinom kolovoza ove godine i to ukoliko vlasnici ne uspiju isposlovati nove odgode.

Da se radnicima nude novi ugovori, za HRT je potvrdio i sam Širola, koji je kazao kako se nada da će se naći rješenje. Tvrdi i kako nije riječ o nikakvom manevru već je to jedini način da resort za Uskrs otvori svoja vrata. No, radnici se protive povratku u tvrtku Hoteli Novi, iz koje su ranije bili prebačeni u Novi Resort, jer strahuju da će, daju li otkaz u propaloj tvrtki poslanoj u stečaj, izgubiti pravo na zakonom propisan dio zaostalih plaća i otpremnine.

Radnici se godinama žale na probleme s plaćama, loše uvjete rada i prebacivanja iz tvrtke u tvrtku

Problemi vezani uz Hotele Novi i sve povezane tvrtke traju već godinama. Radnike se prebacivalo iz tvrtke u tvrtku, godinama se žale na probleme s plaćama i loše uvjete rada, a situacija je kulminirala kad se tvrtku s radnicima odlučilo poslati u stečaj dok se istovremeno spašava tvrtku bez ijednog zaposlenog, kojoj pripada sva imovina, ali je opterećena vrtoglavim kreditima i dugovanjima.

"Hoteli Novi su se zadužili da to ni Bog neće vratiti. To su ti veliki poduzetnici - odnose novce, a radnici nemaju plaće", rekao je prošle godine ministar financija Slavko Linić. Do danas nije odgovorio na Indexov upit, poslan 25. veljače, u kojem smo ga pitali zašto se predstečajnom nagodbom spašava "Hotele Novi" (tvrtku bez zaposlenika) dok je istovremeno tvrtka "Novi Resort" (zadužena samo za zaposlenike) poslana u stečaj te radnici mjesecima nisu dobili plaće, kao i zašto je Ministarstvo odobrilo Orešaru i Široli produljenja rokova za završetak predstečajnog postupka unatoč Linićevom uvjerenju da te dugove "ni Bog neće vratiti".

I radnici i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković pozivaju DORH da se pozabavi cijelim slučajem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.