Slučaj Jadrankamen: Orešar oslobođen, 100 tisuća kuna sudskih troškova platit će porezni obveznici

Screenshot: HRT

ŽUPANIJSKI sud u Splitu potvrdio je oslobađajuću presudu u slučaju izvlačenja milijun i pol kuna iz bračkog Jadrankamena.

Vlasnika Bruna Orešara, dvojicu predsjednika Uprave Tomislava Marčića i Ivicu Dominisa te direktoricu firme Trgovine nekretnine Miroslavu Lepčinu oslobodio je nepravomoćno sudac splitskog Općinskog suda Dinko Mešin, i to nakon što su dvojica financijskih vještaka, uključujući i onog koji je prije bio drukčijeg mišljenja, suglasili stavove da poslovi nisu bili fiktivni i da je obračun bio u skladu sa zakonom.

Svi u korist Orešara

Osim vještaka, u prilog obrane su svjedočili i svjedoci, mahom zaposlenici Jadrankamena. Optužba je tako ostala bez argumenata što je u konačnici dovelo do oslobađajuće presude, a to će za posljedicu imati da će sudske troškove od oko 70-ak tisuća kuna platiti porezni obveznici. Vještacima je već ranije plaćeno iz proračuna tako da će ova sudska avantura državu i obveznike koji pune proračun koštati više od 100 tisuća kuna.

Ugovori specificirali poslove

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu krenulo je s postupkom s tezom da je Orešar izvukao novac sklapajući fiktivne ugovore za poslove koji nisu nikada izvršeni. Račune, naime, nije pratila specifikacija posla, no obrana se pozvala da su poslovi specificirani u ugovorima, što je vještacima bilo dovoljno da ustvrde kako je bila riječ o pravno urednom poslu.

Jadrankamen 90-ih plaćao 4 tisuća DEM za promidžbu?! 

Po optužnici je tako od kraja 1995. do 1999. godine na temelju ugovora o promidžbi izvučeno pola milijuna kuna, jer se Jadrankamen obavezao plaćati mjesečno 4 tisuća DEM plus troškove za te usluge. Tijekom 1999. godine, navodi se u optužnici, preko Trgovine nekretnine izvučeno je 187 tisuća kuna za neizvršene poslove konzaltinga, posredništva i promidžbe, a predmet suđenja je bio i ugovor sa Orbis holdingom, kojem je plaćeno 870 tisuća kuna, isto temeljem fiktivnog ugovora, tvrdilo je Odvjetništvo.

Orešar i društvo optužbu su negirali, ustvrdili su čak da je obavljeno više posla nego je naplaćeno. Zaključeno je da Jadrankamenu nije napravljena šteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.