Smanjuju se ovlasti gradonačelnika Vlahušića: Moramo paziti na njega, ipak je on osuđivan!

Foto: FaH

MATO FRANKOVIĆ (HDZ) novi je predsjednik Gradskog vijeća grada Dubrovnika! Naime, Andro Vlahušić nedavno je na izvanrednim izborima u Dubrovniku ponovno izabran za gradonačelnika Grada Dubrovnika, no njegova koalicija HNS-SDP-HSU izgubila je prevagu u Gradskom vijeću.

Čini se tako da je Vlahušić ostvario pirovu pobjedu, jer je njemu sada nesklono Gradsko vijeće pokrenulo postupak za smanjivanje ovlasti gradonačelnika.

Bandić i Vlahušić dijele istu sudbinu

Situacija u Dubrovniku sada uvelike nalikuje na onu u Gradu Zagrebu 2010. godine, kada je Milan Bandić otišao iz SDP-a. Većina u Gradskoj skupštini tada je gradonačelnika  Bandića smijenila s mjesta predsjednika skupštine Zagrebačkoga holdinga, a Bandić je samostalno  mogao odlučivatii samo o cijenama komunalnih usluga poput parkiranja, vode i odvoza smeća.

Bez odobrenja Gradske skupštine nije mogao ugovarati poslove čija vrijednost prelazi milijun kuna te je imao niz drugih ograničenja. Slična sudbina sada očekuje i Vlahušića.

Vlahušić napustio sjednicu

Dubrovački HDZ, zajedno s DDS-om Pere Vićana te sa KGLB-om Zajedno za Grad vodit će glavnu riječ u Gradskom vijeću s obzirom da imaju 15 vijećničkih ruku, dok su "Vlahušićevci" ostali na nedovoljnih deset. 


Da će to predstavljati problem kao i da će se Vlahušić teško pomiriti s Bandićevom sudbinom,  postalo je jasno odmah na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća jer je tek ustoličeni predsjednik Gradskog vijeća Franković odmah sinoć predložio proširenje konstituirajuće sjednice za sedam točaka dnevnog reda.

Među njima bio je i Prijedlog pokretanja izmjena Statuta Grada Dubrovnika kojima bi se smanjile ovlasti gradonačelnika Vlahušića.

Vlahušić je zajedno s vijećnicima koalicije HNS-SDP-HSU napustio konstituirajuću sjednicu tvrdeći da nije dobio materijale za dopunskih sedam točaka. No, njegov čin bio je bez utjecaja na krajnji ishod jer je u vijećnici ostalo 15 vijećnika što je dovoljno za kvorum i donošenje odluka.

Gradsko vijeće kao korektiv i kontrola pravomoćno osuđenom gradonečelniku

Bez Vlahušića i njegovih partnera osnovan je Odbor za statut i poslovnik, Odbor za proračun i financije, a donesene su izmjene vezane za javnu garažu. U Odbor su imenovani Mato Franković, Maro Kristić i Pero Vićan, a dva mjesta su ostavili prazna kako bi koalicija koja je napustila sjednicu mogla odabrati svoje kandidate.


"Činjenica je da je Vlahušić gradonačelnik i da je pravomoćno osuđena osoba za zlouporabu ovlasti. Gradsko vijeće sada preuzima ulogu korektiva i kontrole u punom smislu te riječi. Zakon o lokalnoj upravu i samoupravi prilično je jasan koje sve mogu biti ovlasti Gradskog vijeća napsram gradonačelnika i mi ćemo jednostavno odredbe zakona dodatno pojasniti kroz izmjene Statuta Grada Dubrovnika", kaže Franković za Index pojašnjavajući promjene ovlasti gradonačelnika dodajući da će se izmjenama Statuta dodatno dati na važnosti Gradskog vijeća.

Vlahušić najavio nove izbore ali samo za Gradsko vijeće

Kako je naglasio nikome nisu u interesu još jedni izbori te se neće ići u nekakvu eventualnu provokaciju koja bi mogla dovesti do još jednih izbora.

Franković tvrdi da su krenuli dobro i u dobroj vjeri a tome je dokaz i da su među prvim točkama dnevnog reda uveli i onu o Povjerenstvu za rješavanje problema javne gradske garaže.  

"Što se mijenja? Pa recimo zbog Proračuna smo išli u izbore, a sada smo dobili to da taj proračun neće izgledati onako kako ga je tada predvidio Vlahušić. On ga je već promijenio, a mi ćemo ga kroz amandmane dodatno oplemeniti. Isto tako Gradsko vijeće više neće biti gradonačelnička glasačka mašinerija da se donose odluke koje njemu odjednom padnu na pamet, već će se o svemu trebati dogovarati. Ukratko rečeno, nema više 'One man show"", odgovorio je Franković na pitanje što se mijenja u poslovima koje je do sada obnašao Vlahušić. 

Valja podsjetiti kako je Vlahušić prije tjedan dana naglasio da u slučaju da ponovno dođe do ne prihvaćanja proračuna za 2015. godinu, slijede novi izbori u Dubrovniku.

"Izbori se ponavljaju, ali ovaj put samo za Gradsko vijeće sve dok se ne sastavi većina koja će prihvatiti proračun", rekao je Vlahušić te naglasio kako će Dubrovnik u tom razdoblju biti na "poluškrgama".

Kriminalci Vlahušić i Vićan

Inače, Andro Vlahušić u aferi Šipan pravomoćno je osuđen u prosincu 2014. godine na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana, jer je od DPDS-a svojedobno tražio da na ime akontacije od prihoda od ulaznica na dubrovačke zidine isplati milijun kuna javnog novca tadašnjem koalicijskom partneru Peru Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje.

Vlahušić je pod istragom USKOK-a i zbog afere Revelin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.