Smeta mu prvo bijelo polje: Baldasar krenuo na spomen ploču poginulim braniteljima na Pujankama

Foto: Hina

BUNA se digla na Pujankama. Predsjednik tog splitskog kotara Petar Gudić tvrdi da ga je jutros nazvao pročelnik za kotare Grada Splita Filip Butorović te naložio da zamijene prošlog tjedna postavljenu spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima.

Baldasar protiv grba

"Kazao mi je da je u razgovoru s gradonačelnikom Ivom Baldasarom tako odlučeno zato jer im smeta prvo bijelo polje na grbu. Ne znam zašto je tome tako jer se ne radi o nikakvom veličanju ustaštva ili bilo čemu sličnom, već je riječ o povijesnom hrvatskom grbu. Provjerio sam malo kod više braniteljskih udruga i kažu mi da Grad Split nema zakonsko uporište za takvu odluku. Mi ne mislimo ništa mijenjati, a pogotovo uklanjati ploču za naše poginule branitelje. Branit ćemo je svim sredstvima. Pročelnik Butorović je najavio da će oni onda ukloniti ploču, što je kod nas izazvalo revolt pa se okupilo nas pedesetak u znak prosvjeda", kaže Gudić.

Grad Split: Nije poštivana procedura

Banovina je službeno odreagirala pred konac radnog vremena. Poslali su priopćenje u kojem navode da je problem ispao zbog procedure te navode da je inicijator postavljanja spomen obilježja trebao materijal poslati Komisiji za spomenike pa bi onda oni to dali Gradskom vijeću Splita na usvajanje. Ni riječi o bijelom polju ili bilo čemu vezanom za grb. Samo procedura.

"Ne, o tome jutros uopće nije bilo riječi, već samo o grbu. Čudi me da ovako odgovaraju, jer je pročelnik Butorović bio upoznat sa inicijativom oko postavljanja ploče, a imamo i potvrdu gradske službe kojom se odobravaju radovi", kategoričan je Gudić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.