Smrt Leonida Garta: Hrvatska mu je bila druga domovina, Brač je obožavao

LEONID GART, ruski tajkun koji je prije dva dana nađen mrtav nedaleko od Brača, po svemu sudeći imao je srčani udar nakon čega je pao u more s gumenjaka i utopio se.

Njegovim najbližim suradnicima iz tvrtke Gart d.o.o. na splitskoj patologiji potvrđena je informacija o srčanom zastoju. Kako se ništa ne želi prepustiti slučaju, naložena je toksikološka i histološka analiza, što bi trebalo biti gotovo za koji dan. Dok to ne stigne, nema nikakvih službenih informacija o smrti predsjednika Ruskog sanjkaškog saveza, kojem je Hrvatska postala druga domovina.

Više bio u Selcima, nego u Moskvi

Kako doznajemo, Gart je svaki slobodan trenutak koristio za odmor na Braču, kojeg je jednostavno obožavao. Kažu nam da je više bio u Selcima, nego u Moskvi. U Jadran se zaljubio prije šest godina, kada je posjetio prijatelja na Braču. Svidjelo mu se pa je kupio teren i dvije kuće. Firmu je osnovao radi toga, a ne da bi se bavio kupoprodajom nekretnina, doznajemo od prokuristice Garta Silvane Kovačić Urlić, koja je za Index demantirala većinu špekulacija, koje su se posljednja dva dana pojavile, prvenstveno u ruskim medijima.

Zaštitari? Kakvi zaštitari?

"Nije istina da su ga pratili zaštitari. Ne vjerujem ni da je financijski direktor Dmitrij Khazov izjavio da je moguće da se radi o ubojstvu, jer ništa takvo od njega nisam čula, a bili smo zajedno cijeli dan. U makarskoj policiji preuzeli smo putovnicu, a danas smo na splitskoj patologiji dobili i službeno nalaz obdukcije, prema kojem je Leonid preminuo od srca. To je privremeni nalaz jer se čekaju još rezultati toksikološke analize. Svašta se pisalo, neke su konstrukcije fantastične", kazala nam je Kovačić Urlić, koja je sa Dmitrijem Khazovom identificirala tijelo pokojnog Leonida Garta.

Na gumenjaku nađene Nicorette tablete

Doznajemo da je Gart patio od visokog tlaka. Kovačić Urlić nam kaže kako joj nije ništa poznato o tome da je na gumenjaku policija pronašla ostatke jointa, no zato nam je otkrila kakve je tablete ponio sa sobom na more. "Radi se o Nicorette tabletama ruske proizvodnje. Uzimao ih je za odvikavanje od pušenja. Njegova supruga je odmah pretpostavila o čemu se radi", kaže prokuristica Garta.

Priča o zaštitarima nevjerojatna joj je. "Nikakvih zaštitara nije bilo. Leonid je bio jako skroman i ničim nije odavao da je nekakav bogati Rus. Družio se s mještanima, bio je vrlo pristupačan", otkriva Kovačić Urlić. Ništa joj nije poznato o tome da bi Gart primao nekakve neugodne pozive nakon čega bi bio uznemiren, kao što se piše.

Obožavao brzinu, našu sanjkašicu htio dovesti u Moskvu

Leonid Gart obožavao je brzinu i bio je najsretniji na svom gliseru, koji je lani potonuo jer ga je netko krivo vezao pa je more prodrlo preko niske krme i potopilo ga. Malo je poznato da je njegova smrt prekinula projekt koji je jedinu hrvatsku sanjkašicu Dariju Oreb trebao dovesti u Moskvu.

Ivo Smrke, predsjednik Hrvatskog bob i skeleton saveza te dopredsjednik Sanjkaškog saveza bio je s predsjednikom Ivanom Šolom u kontaktu s Gartom, koji je našoj sanjkašici želio osigurati najbolje uvjete za trening i napredovanje.

"Leonid Gart bio je veliki prijatelj našeg saveza. Uspostavili smo kontakt preko Ivana Šole, pilota našeg boba. Gart se odmah stavio na raspolaganje. Osim zbog simpatija prema našem Savezu, htio je pomoći i radi ljubavi prema Hrvatskoj, Braču i Splitu, koje je smatrao drugim domom. Bračani su s nevjericom primili vijest o njegovoj smrti. Svi su ga voljeli, bio je skroman, dobar susjed", kaže Smrke.

Sa svojim kapitalom mogao je kupiti nogometni klub kao Abramovič...

"Njegova skromnost ogledala se upravo u tome što se uhvatio posla u Sanjkaškom savezu, a ima toliki kapital da je jednostavno mogao kupiti neki veliki nogometni klub poput Romana Abramoviča. Ovo je veliki gubitak za sanjkaški sport u cijelom svijetu jer je otišao čovjek koji je u taj sport utkao veliki dio svog života. Veliki je to gubitak i za naš Savez jer smo bili u dobrim i prijateljskim odnosima. Čim smo čuli za njegovu smrt, izrazili smo sućut njegovoj obitelji i Ruskom sanjkaškom savezu", kazao nam je Smrke.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.