Snajperistica iz Sirije: Mogla sam sjediti doma i pričati o nepotrebnim stvarima, no odlučila sam ratovati

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

SNAJPERISTICA Merve Kayla, koja se kao jedna od rijetkih žena bori na strani Oslobodilačke sirijske vojske u Siriji, kaže da je prije bila ratna reporterka i da je stigla u Halep kako bi obavljala taj posao.

Ona kaže da je fotografirala sukobe iz prvih redova te da je tada izgubila strah ili osjećaj za opasnost.

Kayla priznaje da je imala "talent" za rukovanje oružjem.

"Stalno se povećavao broj sukoba u Halepu. Ja sam odlučila ratovati s Oslobodilačkom vojskom Sirije protiv sirijskih vlasti kako bih obranila svoju zemlju. Pripadnici Oslobodilačke vojske Sirije prvo nisu bili za tu opciju, ali ja sam bila uporna. Poznavala sam ratne tehnike, kako se približiti i uništiti neprijatelje. Kako sam bila uporna, pripadnici vojske su me naučili dodatnim detaljima, tako da sam bila uspješna kada sam izašla na ratni teren", pojasnila je ona.

Nije mogla sjediti kod kuće

Ona je naglasila da je izgubila velik broj članova obitelji, dodavši da nije mogla samo sjediti kod kuće, ne radeći ništa.

"Mogla sam i ja kao druge žene sjediti kod kuće i brinuti se o kući, pričati o nepotrebnim stvarima i tako dalje. Ali, nisam stvarno mogla gledati na televiziji da nedužni ljudi umiru svaki dan. Tako sam i odlučila ratovati. Kako sam dobar snajperist, borim se protiv snajperista sirijske vojske", rekla je Merve Kayla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.