Snažna podrška ideji koja će hrvatskim poduzetnicima omogućiti lakše financiranje u EU

Ilustracija: Hina

MINISTRI financija Europske unije u subotu su dali snažnu podršku prijedlogu Europske komisije o osnivanju Unije tržišta kapitala (Capital Markets Union, CMU) koja bi mogla pospješiti ekonomski rast omogućujući tvrtkama lakši pristup novcu na čitavom teritoriju EU. 

Za razliku od Sjedinjenih država, gdje tvrtke širenje i razvoj financiraju prodajom dionica ili obveznica, mali i srednji poduzetnici (SME) u EU uglavnom ovise o bankama za posuđivanje novca i to čine unutar nacionalnih granica, piše Reuters.

"Postoji snažna podrška za ono što pokušavamo učiniti," rekao je zamjenik Komisije zadužen za euro Valdis Dombrovskis nakon konferencije na kojoj su ministri prvi put razgovarali o stvaranju CMU.

Europsko tržište financijskih usluga je fragmentirano, zbog čega su tvrtke ovisne o situaciji u bankarskom sustavu unutar pojedine nacije, veliki broj banaka mijenja uvjete poslovanja i nevoljko izdaje kredite zbog striktnijih pravila i zahtjeva za kapitalizacijom uvedenih nakon izbijanja dužničke krize.

"Snažnije tržište novca bi bilo komplementarno bankama kao izvor financiranja,  a to bi, zauzvrat, financijski sustav učinilo stabilnijim," rekao je Dombrovskis.

Lakše do novca

CMU bi trebao omogućiti hrvatskim tvrtkama da s lakoćom posude novac od banaka u drugoj članici EU, odnosno da prodaju vrijednosnice na čitavom teritoriju Unije.

"U suštini, naš je zadatak da pronađemo način kako povezati poduzetnike i investitore kako bi financirali rast. Mi moramo identificirati i maknuti barijere koje stoje na putu novca investitora i prilika za investiranje," rekao je Dombrovskis.


Formiranje CMU podrazumijeva harmonizaciju različitih zakon o insolventnosti, bankrotu, vrijednosnicama... na teritoriju EU. Jonathan Hill, koji rukovodi europskim financijskim servisima je objavio podužu listu mogućih modaliteta za stvaranje jedinstvenog tržišta kapitala, a Komisija bi do jeseni trebala odrediti prioritete i krenuti s akcijskim planom.

"CMU ima potencijal dati opipljive rezultate za rast, zaposlenost i otpornost financijskog sustava na šokove," izjavio je nakon sastanka latvijskih ministar financija Janis Reirs čija zemlja trenutačno predsjeda Unijom.  

U razvoj strategije za CMU je uključen i utjecajni brusselski think-thank Bruegel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.