Socijaldemokracija, demokršćanstvo i krupni kapital: "Izvidi Slobodne Dalmacije nisu dovršeni"

Screenshot: HRT

STIGLO je i novo ljeto, no napretka u istrazi privatizacije Slobodne Dalmacije - nema. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu prije koji dan odgovorilo je Indexu da izvidi još uvijek nisu dovršeni. Otprilike isti odgovor smo dobili i prije šest mjeseci, isto je bilo i prije godinu dana....

Kako je cijela kontrola (druge) privatizacije još u delikatnoj predistražnoj fazi, od Državnog odvjetništva nešto više teško će se dobiti. Ne zna se tako gdje je zapelo, EPH, Nino Pavić i Mladen Pleše uvjeravali su prije više godina da je sve čisto. Nakon razgovora Indexa sa šefom HUS-a Ozrenom Matijaševićem u prosincu 2010. godine, odlučili su konačno i sve ugovore javno objaviti. Bilo je to prije dvije godine, a izvidi, koje po definiciji obavlja policija, i dalje traju.

Vruć' krumpir gadan za varenje

Mora da se nešto gadno zakompliciralo. Istraga te kupovine Slobodne Dalmacije očito je vruć' krumpir kojeg ne može provariti ni policija koju vodi ni HDZ-ov, a ni SDP-ov ministar unutarnjih poslova.

Sudbina je htjela da i jedan i drugi, socijaldemokrat i demokršćanin budu u nekakvom uzročno-posljedičnom odnosu s gazdom Pavićem i korporacijom EPH, što onda na cijeli slučaj baca jedno sasvim drugo svjetlo. Dugogodišnje "izviđanje" samo budi sumnju...

Pavić pomogao ministru kada mu je bilo najteže

Zna se da je Pavić pomogao Ranku Ostojiću kada mu je bilo najteže. Izbačen iz Ravnateljstva policije na ulice, prošao je tešku kalvariju. Bunio se kako je nezakonito potjeran, šuškalo se o troškovima i namjeni njegovog Specijalnog tima, o tome kako mu je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić okrenuo leđa...

Pavić ga je skučio kao člana Uprave Slobodne Dalmacije za kadrovska i pravna pitanja nakon što mu je blagoslov za kupovinu Slobodne Dalmacije dao Ivo Sanader. To se u rujnu 2005. godine proglašavalo velikim uspjehom. Šef Nadzornog odbora Igor Lučić, svi ga pamte s posljednjeg Sanaderovog premijerskog krstarenja kako maše s krme Malo vitra, sjao je od sreće kada je Slobodnu prepustio Paviću i njegovim ljudima, među kojima se našao i Ostojić, dakle, aktualni ministar unutarnjih poslova, čija policija treba istražiti privatizaciju Slobodne Dalmacije.

Vidjelo se da veze Ostojića, Pavića i EPH nisu prestale saborskim angažmanom aktualnog ministra unutarnjih poslova. Nedavno se otkrilo kako i dalje koristi stan u vlasništvu Pavićevom Com.Coma. Pa što ima veze, sve je uredno plaćeno, a bilo je i povoljno, pravdao se Ostojić. Slobodne Dalmacije nitko da se sjeti u tom času.

Objektivnost postupanja

Kako očekivati da će policija uredno odraditi svoj posao, ako ministar ima poslovne veze s predmetom obrade?! Ili još gore, ako je i sam uključen u nekakve poslove koje bi trebalo istražiti?! Ostojić je valjda nešto i radio za vrijeme svog direktorovanja u Slobodnoj Dalmaciji od 2005. do 2007. godine? S obzirom na sve, postavlja se pitanje objektivnosti postupanja.

Da stvar bude gora, i prethodni ministar unutarnjih poslova, šef HDZ-a Tomislav Karamarko također se ne može pohvaliti da nije imao veze s Pavićem i EPH. Pisalo se o tome kako je tvrtka Soboli svojedobno poslovala s EPH, a u vezi s Karamarkom recentnije se spominjalo i druženje s direktoricom marketinga EPH Anom Šarić.

Ima li ministra unutarnjih poslova bez veze s EPH i Pavićem?

Može li se u Hrvatskoj uopće naći nekakav ministar unutarnjih poslova koji s Pavićem i EPH nema ama baš nikakve veze? Izgleda da ne može.

Pitanje se može postaviti retorički. Jesu li Karamarko i Ostojić postali ministri jer su surađivali s Pavićem? Ili je Pavić ovako daleko dogurao jer su Karamarko i Ostojić bili ministri? Dilema je vjerojatno na razini vječnog pitanja što je bilo prvo, kokoš ili jaje, a razrješenju ove pat situacije teško će pomoći i poslovična profesionalnost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, kojem upravo izdanja EPH pišu najveće hvalospjeve, kao nekoć Ivi Sanaderu.

Skandal na Pravosudnoj akademiji

Jučer se, međutim, dao pročitati tekst o nečuvenom skandalu na Pravosudnoj akademiji s ravnateljicom koja je sama sebi odredila previsoku plaću, a članovi Upravnog vijeća na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda nisu reagirali. Branko Hrvatin odgovorio je Indexu danas da čeka nalaz revizije pa će na Upravnom vijeću razmotriti situaciju.

Pitanje smo postavili i Bajićevom uredu, pošto u Upravnom vijeću sjede i Bajić i njegovi najbliži zamjenici Dragan Novosel i Josip Čule, no nismo dobili nikakav smisleni odgovor osim da pitanje uputimo Upravnom vijeću, u kojem je Bajić zamjenik predsjednika Hrvatina?! Bajić državni odvjetnik i Bajić zamjenik šefa Upravnog vijeća Pravosudne akademije očito su dvije osobe koje jedna s drugom nikakve veze nemaju. Jedino se to da zaključiti iz odgovora Bajićeve glasnogovornice Martine Mihordin.

Skandal je svakako prvoklasan jer pokazuje da i u najvišim pravosudnim institucijama vlada nered i zbrka, no začuđuje kritički stav Jutarnjeg prema Bajiću i zamjenicima. Nije vrag da su se narušili odnosi?

U svakom slučaju, izvidi privatizacije Slobodne Dalmacije ulaze u novo ljeto, već pet godina ne zna se je li sve bilo po zakonu i ugovoru. Sve i da može, pomoći ne bi mogao ni ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Nekim čudnim spletom okolnosti, i on je u svojoj karijeri odrađujući ovrhe bio vezan  za EPH i Pavića. Čini se da od biznisa s Pavićem u Hrvatskoj i ne treba bolja referenca za uspjeh na političkom planu...

Kerumov prah

Nadanja novinara Slobodne Dalmacije da će im pod novim gazdom zasjati sunce, nisu se, nažalost, obistinila. Ostojić je Slobodnu preselio iza brda u Dugopolje, vjerojatno bi nešto konkretnije napravio sa starom zgradom u ulici Hrvatske mornarice i okolnim terenima da je 2009. godine postao gradonačelnik Splita. Izgubio je, međutim od Keruma, i to uvjerljivo, a još se usput izblamirao infantilnim porukama preko SMS-a i izjavom koja ulazi u antologiju političkog dijaloga "da je Kerum indijanac, zvao bi se bijeli prah..."

Tko gubi, ima pravo da se ljuti, ali koju godinu kasnije ispostavilo se da se Ostojić novinarima žali kako mu je priču s Kerumom i prahom smjestio stari oponent s Bačvica Marin Jurjević Baja. Ranku? SDP-ovom ravnatelju policije i budućem ministru unutarnjih poslova?

Kriza i dividenda

Slobodna danas grca pod imperativom smanjenja troškova, koji su globalni problem Nina Pavića i cijelog EPH. Kriza je iznenadila sve, pa tako i njega, vjerojatno u najnezgodnijem trenutku. Kada je zinuo, više nego što može progutati. Jutarnji i Slobodna pogasili su dopisništva, otpustili na desetke novinara i suradnika, od nekakvog bajoslovnog ulaganja u splitski dnevnik predviđenog ugovorom na kraju ništa nije bilo. U doba Ive Sanadera nebo je bilo granica, danas ostane tek dovoljno da gazda Pavić pokupi pet milijuna kuna dividende godišnje i uvjeri Upravu kako će zbog loših rezultata još jednom morati rezati plaće, troškove, radna mjesta... 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.