Socijalist Hollande pokušava spasiti Francusku: Korporacije i bogati će plaćati veće poreze

FRANCUSKA socijalistička vlada najavila je povećanje poreza kojim će skupiti dodatnih 7,2 milijarde eura uglavnom od bogatih građana i najvećih korporacije, u pokušaju da se "pokrpa" velika rupa u proračunu.

Povećanje poreza dolazi u trenutku kada zadužena Francuska pokušava održati korak sa postavljenim ciljem o smanjenju deficita čime želi smiriti Bruxelles i tržišta. Ovog tjedna su objavljena predviđanja da će u proračunu nedostajati 40 milijardi eura u naredne dvije godine, a vlada je snizila svoje procjene rasta.

"Morat će se žrtvovati najbogatiji"

Napad na bogate je u skladu s predizbornim obećanima socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea. "Ako će se trebati žrtvovati, a trebat će, tada će se morati žrtvovati najbogatiji", tvrdio je Hollande. Više od polovine mjera odnosi se na kućanstva, uglavnom najbogatija, a manje od polovine na velike tvrtke. Snižava se prag za one koji će morati plaćati "porez za bogate", koji je ranije podigao konzervativni desničarski predsjednik Nicolas Sarkozy, piše Guardian.


Povećat će se porez na nasljedstvo, a i banke će plaćati veća davanja državi, kao i naftne kompanije. Uvest će se 3 posto poreza na dividendu koje će plaćati kompanije na dividende koje isplaćuju dioničarima. Cilj je da kompanije više koriste novac za investicije u trenucima kada Francuska gubi bitku u konkurentnosti sa svojim susjedom Njemačkoj. Porez na financijske transakcije će se udvostručiti na 0,2 posto.

Uvodi se 75 posto poreza na prihode iznad milijun eura

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault je ovoga tjedna rekao zastupnicima u parlamentu da on "nije neprijatelj novca". Rekao je da će se povećanje poreza odnositi na najveće kompanije dok će se pogodovati manjima. Tvrdi kako će od ovih mjera biti pošteđena siromašnija domaćinstva i niža srednja klasa.

Vlada će ukinuti i dvije ključne Sarkozyjeve inicijative - ponovno će uvesti porez na prekovremene sate te vratiti porez kojim se teret s radnika prebacuje na potrošače s podizanjem PDV-a. Sve ove mjere su ubačene u izmijenjeni proračun za 2013. godinu. U jesen će Hollande će predstaviti dublju poreznu reformu koja će se odnositi na 2013. godinu, a uvest će i 75 posto poreza na prihode iznad milijuna eura. Ta mjera je jako popularna u francuskoj javnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.