Španjolska: 91.7 posto novostvorenih radnih mjesta za "Mrsićeve plaće" i na određeno

Ilustracija: Hamner Fotos/Flickr - Screenshot: Local.es

POPUT naše, španjolska vlada se hvali stvaranjem novih radnih mjesta, no podaci objavljeni u ponedjeljak otkrivaju da je gotovo isključivo riječ o slabo plaćenim poslovima na određeno vrijeme. 

U prvom kvartalu 2015. godine najviše poslova je stvoreno u poljoprivredi, gdje je radno mjesto pronašlo oko pola milijuna niskokvalificiranih radnika. Sljedeće grane u procvatu su nisko plaćeni poslovi u ugostiteljstvu i drugim uslužnim djelatnostima.

Četvrtina zaposlenih je u radnom odnosu bila samo sedam dana, većina u hotelijerskoj industriji, od ukupnog broja novostvorenih poslova samo je 6.7 bilo na neodređeno.

Local piše da Španjolska trenutačno vodi u broju nesigurnih ili prekarnih poslova na određeno vrijeme u granicama EU, pa je njihov udio među novostvorenim radnim mjestima 91.7 posto.



ECB je u prosincu 2011. godine uputio pismo upozorenja tadašnjoj vladi Josea Zapatera u kojem uvjetuje nastavak financijske pomoći implementacijom takozvanih "mini poslova" koji su uobičajeni u Njemačkoj, a podrazumijevaju ugovore na određeno i plaće do 400 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.