Split je more u kojem najbolje plivaju SDP-ovci: Bell boy hotela Lav dobio posao u Turističkom uredu

Foto: Facebook, Hina

SPLIT kao more mogućnosti, glasio je moto SDP-ovog gradonačelnika Splita Ive Baldasara uoči izbora. Isti slogan uz svoju je fotografiju istaknuo mladi Miran Podržaj, kojeg će se čitatelji Indexa sjetiti po nedavnoj polemici u Gradskom vijeću oko njegovog zbrinjavanja u jedno od upravnih vijeća gradskih kulturnih institucija. Vijećnici su bili neugodno iznenađeni kako Baldasar forsira mladića koji je u svoje radno iskustvo naveo kako je bio "bell boy" i "ramp assistent" u hotelu Lav. Baldasar je sa svoje strane poručio da je momak perspektivan i da mu se treba dati šansa, što se i napravilo zbrinjavanjem u Nadzorni odbor Prometa. Nije, međutim, ostalo na tome.

Direktorica odabrala mladu nadu SDP-a za novu poziciju?

Mladi Podržaj angažiran je otprije koji dan (zasad) preko studentskog ugovora u Informativnom centru Turističke zajednice Grada Splita.

Odabrala ga je, kako doznajemo, direktorica Centra Alijana Vukšić, koja ozbiljno aspirira da postane nasljednica direktora Vedrana Matošića na čelu Turističke zajednice. Zanimljivo je možda da je osim Podržaja na rad uzet samo jedan njegov kolega s Ekonomskog fakulteta, a više je njih bilo na praksi u TZ-u.

Zašto baš Podržaj? Moguće da se direktorici Vukšić svidjelo da mladić osim stručnih ima i političke preferencije, za razliku od njegovih kolega. To svakako nije zanemarivo, pogotovo u svjetlu toga da će sutra u Slobodnoj Dalmaciji izaći natječaj za direktora/direktoricu Turističke zajednice. Nije li lijepo što je izgledna nova direktorica pokazala spremnost za uhljebljivanje mladih SDP-ovih kadrova? Podržaj u Centar, Vukšić na čelo TZ? Ima li što prihvatljivije, razumnije, skladnije? 

Baldasar se tek zahuktao, što će biti za još tri godine? 

Od Baldasarove simfonije uhljebljivanja, Splićane je već zaboljela glava, jer tek je prva godina mandata za njim. Ostale su još tri. Nastavi li ovim tempom, morat će pod hitno izmisliti još novih radnih mjesta. Prvi korak je već napravljen dovlačenjem Clean starta Denisa Petrovića, omiljenog SDP-ovog konzultanta, koji je svoje usluge već naplatio Vladi i potpredsjednici Milanki Opačić pa će i Splićanima, i to u ne baš zanemarivom iznosu od 225 tisuća kuna. Što će ustanoviti Petrović, da još treba fotelja za mlađahnu generaciju SDP-ovaca poput Podržaja?

> Nije samo Milanka: Baldasar bez natječaja angažirao omiljenog SDP-ovog konzultanta za 225 tisuća kuna

Zlokobno s odmakom od godine dana zvuče iskrene riječi predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Ivo je kao stari njemački dizel. Teško pali, sporo kreće, dimi, buči, ali kada se zahukta... Što li će se dogoditi? Baldasar mora da se već zagrijao na radnu temperaturu. U iduće tri godine Split će očito biti smlavljen pod invazijom kao Rommel u Normandiji. Baldasarova armija uhljeba čini se nepregledna. Nikad toliko slobodnih radnih mjesta kolika je potreba za zbrinjavanjem. Sve se to događa u vrijeme kada Vlada RH nastoji racionalizirati javni sektor. Na tisuće se otpuštaju, a Baldasar i u takvoj krizi uvijek nađe slobodnu fotelju. 

Partija u SFRJ i RH

Evo jednog pitanja. Kakva je razlika između SFRJ i RH? U Jugoslaviji si za napredak u službi trebao biti član partije, a danas, kad su vremena malo čupavija, partijsko članstvo garantira posao. SDP puni grad, HDZ županiju. Tko sve radi u gradskim, županijskim i državnim tvrtkama? HČSP, HSP, HSS, HNS, HGS... Ima li itko šanse pored njih? U javnoj službi, općenito? I kada se raspisuju, natječaji su reda radi, ionako se zna tko će biti najbolji. Da nije općeg kolapsa realnog sektora, možda ne bi bilo toliko primjetno. Ovako, vidi se iz aviona.

Baldasar ne zna što govori

Svakako će biti zanimljivo popratiti rasplet natječaja u TZ-u, kojeg Baldasar inače nije uopće mislio raspisati jer je bio uvjeren da ima ovlasti da sam postavi direktora. Kao i bezbroj puta dosad, bio je u krivu i govorio je neistinu. Statut predviđa natječaj, a direktora bira Turističko vijeće, čiji je Baldasar samo član. Potvrdu treba dati i ministar Darko Lorencin, što Baldasar, normalno za njega, uopće nije znao kada je umislio da može sve sam. 

Zabrinjavajuća je ta imperatorska poza Baldasara koji valjda uopće ne shvaća čime bi se kao gradonačelnik trebao baviti. Radom za javno dobro i javni interes, a ne uhljebljivanjem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.