Splitski sud dvaput obustavljao postupak, a Vrhovni sud naložio suđenje HDZ-ovom ravnatelju Doma zdravlja!

Screenshot: Google Maps

VRHOVNI SUD je, postupajući po žalbi Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, potvrdio optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ravnatelja Doma zdravlja dr. Mirana Propadala te liječnice dr. Diane Bućan, supruge bivšeg HDZ-ovog saborskog zastupnika i svojedobno predsjednika Gradskog vijeća Solina Kaje Bućana. Splitski je Županijski sud, naime, u dva navrata obustavljao postupak. Prvi put nisu htjeli ni istragu otvoriti, a onda je zapelo na optužnici.

Propadala terete da je na poticaj Bućan neistinito prikazao Upravnom vijeću kako ona nema više obaveza prema Domu zdravlja i Gradu Solinu koji su joj financirali specijalizaciju. Problem je nastao kada se Bućan pokupila u privatnu praksu znatno ranije, no što je bilo specificirano ugovorom. Trebala je odraditi tri godine, a odradila je godinu pa Državno odvjetništvo smatra da je napravljena šteta od najmanje 250 tisuća kuna.

Ocjena splitskog suda neprihvatljiva

Splitski je sud konstatirao da nema dovoljno dokaza da su Bućan i Propadalo počinili kazneno djelo iz optužnice, no Vrhovni sud smatra da takva ocjena u ovoj fazi postupka nije prihvatljiva jer osnovana sumnja proizlazi iz iskaza članova Upravnog vijeća Doma zdravlja te nalaza i mišljenja financijsko-knjigovodstvenog vještaka.

O ocjeni vjerodostojnosti tih dokaza, zajedno s ocjenom i raščlambom ostalih dokaza, ovisit će utvrđenje suda o tome je li Bućan u trenutku odlučivanja na Upravnom vijeću imala nepodmirenih obaveza prema Domu zdravlja iz ugovora o specijalizaciji, te ako je imala, jesu li članovi Upravnog vijeća bili neistinito informirani o tome da Bućan nema nepodmirenih obaveza. Tu ocjenu može dati samo raspravno vijeće prvostupanjskog suda nakon provedene rasprave, zaključio je Vrhovni sud.

Oštećenici tvrde da nisu oštećeni

Rasprava, odnosno, suđenje bit će u svakom slučaju zanimljivo zbog političke komponente, kao i činjenice da oštećenici, Dom zdravlja i Grad Solin, koji su sa 375 tisuća kuna financirali specijalizaciju dr. Bućan u omjeru 20 prema 80 posto, tvrde da zapravo nisu oštećeni. Ni Županija Splitsko-dalmatinska, osnivač Doma zdravlja, ne smatra da je na šteti. Domom zdravlja danas ravna HGS-ov Dragomir Petric, gradonačelnik Solina dugi je niz godina HDZ-ov Blaženko Boban, a župan je također HDZ-ovac Zlatko Ževrnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.