Sramota! Ukinut Oskar znanja, država nema 150 tisuća kuna za najbolje hrvatske učenike i državne prvake

Ilustracija: Boris Ščitar/Pixsell

"AGENCIJA za odgoj i obrazovanje u 2015. godini, pored dodjele priznanja za ostvarene izvrsne rezultate na državnim natjecanjima i smotrama, neće organizirati i svečanu dodjelu „Oskara znanja“ državnim prvacima. Ovim putem čestitamo svim državnim i međunarodnim prvacima, njihovim učiteljima i nastavnicima za ostvarene izvrsne rezultate.", obavijest je objavljena na stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje prije tjedan dana.

Portal srednja.hr javlja kako Agencija nema financijskih mogućnosti za izradu kipića i ostale troškove kako bi nagradili državne prvake. Manifestacija, inače,  košta nešto više od 150 tisuća kuna. "Troškovi Oskara znanja, koji uključuju oblikovanje i izradu kipića 'Oskara znanja', najam Nacionalne i sveučilišne knjižnice, troškove angažiranje voditeljice i tiskanja priznanja državnim i međunarodnim pravcima i mentorima u 2014. godini iznosili su 169.579, 70 kn, a u 2013. godini 150.800, 94 kn", stoji u odgovoru koji je srednja.hr dobila iz AZOO-a.

Spomenimo, Oskar znanja pokrenut je 2005. godine, a na njemu su se okupljali najbolji učenici iz cijele Hrvatske.

"Doista, vi ste najvrednije što Hrvatska ima i naša budućnost. Agencija i ministarstvo na ovaj simboličan način žele dokazati da vrednuju i cijene vaše znanje, trud i zalaganje.", govorio je nekadašnji ravnatelj učenicima. Očito, državni prvaci više ne zaslužuju da ih se institucije sjete.

Novca ima samo za "važne" stvari

Kaja i Leo dvoje su učenike koji su se nadali da će dobiti kipić Oskara znanja.


Kaja je osvojila prvo mjesto na  međunarodnom natjecanju iz informatike American Computer Science League. Leo je državni prvak iz povijesti.

"Ne moramo biti licemjerni i govoriti kako nedostaju financijska sredstva. Treba otvoreno reći: Najbolji učenici nam nisu važni, trebamo novac za 'važnije' stvari", rekao je Leo za srednja.hr dodajući kako treba pogledati koliko je država prošle godina platila samo automobile.

"Dosad sam dobila nagradu za treće i drugo mjesto. Moja dostignuća prepoznali su mnogi drugi, uključujući Američku ambasadu u Zagrebu, Rotary klub Varaždin i Varaždinska županija, pa me malo razočaralo što ove godine ni ja, a niti svi moji kolege s jednako dobrim, pa čak i boljim postignućima (čak i svjetskim olimpijadama) nismo dobili priznanje od AZOO-a", komentirala  je Kaja.

Index je zatražio i komentar MInistarstva znanosti te ministra Mornara o ukidanju Oskara znanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.