Srbija potpisala ugovor s UAE koji će "Beograd pretvoriti u neslužbeni glavni grad Balkana"

Foto: belgradewaterfront.com

SRBIJA je u nedjelju postigla sporazum s investitorima iz Abu Dhabija koji će omogućiti provođenje projekta uređenja obala Save prema raskošnim standardima Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tvrtka Eagle Hills i građevinski tajkun Mohamed Alabbar namjeravaju uložiti više od tri milijarde eura u izgradnju "šume staklenih hotela, poslovnih zgrada i apartmana za 14,000 ljudi". Planira se i izgradnja najvećeg trgovačkog centra na Balkanu i zakrivljenog tornja visokog 200 metara, piše Reuters.

Prema detaljima iz ugovora, projekt ima krajnji rok od 30 godina, a polovica ugovorenih obaveza mora biti ispunjena u dva desetljeća.

"Neslužbeni glavni grad Balkana"

Srpski premijer Aleksandar Vučić kaže da će projekt Beograd ustoličiti u "neslužbeni glavni grad Balkana", vlada očekuje da će poduhvat, čiji je početak najavljen za rujan, zaposliti 20,000 radnika. 

Projekt nije bez kritika, prema pisanju Reutersa, dio Beograđana izražava zabrinutost oko troškova i veličine poduhvata koji nema presedana na području središnje i istočne EU, dok ekonomisti propitkuju isplativost investicije u zemlji čiji građani u prosjeku zarađuju manje od 400 eura mjesečno.


Nekoliko stotina prosvjednika zabrinutih zbog narušavanja povijesnog karaktera Beograda i izostanka javne rasprave pokušalo se u nedjelju probiti do ulice u kojoj se potpisivao ugovor, ali ih je u tome spriječila policija.

"To je kao da vam prokišnjava krova, a vi umjesto da ga popravite, odlučite izgraditi bazen za plivanje u dvorištu," komentirala je nezaposlena novinarka Vesna Milunović. 

"Oaza na vratima EU"

Prema sporazumu, Srbija mora platiti svu  infrastrukturu koja vodi prema predloženoj lokaciji, a vlasti procjenjuju da će to koštati oko 300 milijuna eura.

Iako je riječ o golemoj investiciji prema balkanskim, pa i europskim standardima, Ujedinjeni Arapski Emirati računaju da će njihova "oaza" jednog  dana biti na "vratima EU" i da je trenutak pogodan jer su pravila o javnoj nabavi, transparentnosti i regulaciji značajno slabija od onih koje Srbija mora usvojiti prije ulaska u Uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.