"Srpski je službeni i književni jezik u Hrvatskoj, hrvatski je izbačen iz upotrebe još u 19. stoljeću"

Ilustracija: Snimio čitatelj Indexa

PREDSJEDNIK Upravnog odbora Matice srpske u Dubrovniku, Milorad Buha, tvrdi kako je filologija pokazala da Hrvati govore srpskim jezikom!

"Stanovnici Vukovara, koji se iz petnih žila trude zabraniti službenu upotrebu srpskog jezika i pisma u tom gradu, sigurno nisu čuli da je još u 19. stoljeću kolonijalna Austrougarska hrvatski jezik izbacila iz književne i službene upotrebe", pišu beogradske Vesti.

"Treba polaziti od tri neosporne znanstvene činjenice u filološkoj znanosti, a to su da je srpski jezik službeni i književni jezik u Hrvatskoj, zatim da je kolonijalna Austrougarska izbacila hrvatski jezik iz službene i književne uporabe u 19. stoljeću, proglašavajući ga neznanstveno kajkavskim dijalektom, i da srpski jezik ima dva dijalekta - štokavski i čakavski. O tome je Ruska akademija znanosti i umjetnosti u Sankt Peterburgu objavila znanstveni rad akademika Aleksandra Belića 1905. godine, u kojem je naglasio kako je polemika s hrvatskom stranom bez ova tri znanstvena polazišta uzaludna i neznanstvena", izjavio je Buha.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.