Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH

Foto: ICTY

HAŠKI tribunal osudio je danas nepravomoćno Miću Stanišića, ratnog ministra policije Republike Srpske i Stojana Župljanina, ratnog načelnika Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci te člana Kriznog štaba Autonomne regije Krajina s po 22 godine zatvora. Proglašeni su krivima za progone i ubojstva Bošnjaka i Hrvata u dvadeset općina BiH, odnosno za zločine počinjene od travnja do prosinca 1992. godine.

Sud je utvrdio da su Stanišić i Župljanin krivi za progone, zločine protiv čovječnosti, ubojstva, mučenja, okrutno postupanje i nehumana djela, protupravno oduzimanje slobode, stvaranje i održavanje nehumanih životnih uvjeta, deportacije, pljačkanje imovine, uništavanje gradova i sela te nametanje i održavanje restriktivnih mjera.

Mićo Stanišić je oslobođen kaznene odgovornosti za istrebljenje nesrpskog stanovništva na teritoriju planirane srpske države. Obojica su za navedene zločine dobili po 22 godine zatvora.

Župljanin je bio ključna figura

Sudsko vijeće je ocijenilo da je Župljanin bio ključna figura u blokadi Banje Luke te da je slao svoje jedinice da razoružavaju Bošnjake i Hrvate, istovremeno odbijajući pružiti bilo kakvu zaštitu nesrpskom civilnom stanovništvu, iako mu je to bila dužnost. Također, Sud je utvrdio da Župljanin nije proveo nikakvu istragu o zločinima iako je znao za njih, čak štiteći zločince. Utvrđeno je da je pridonio uklanjanju Bošnjaka i Hrvata s područja na kojima su djelovale njegove jedinice.

Stanišić je bio u bliskim odnosima s Radovanom Karadžićem i drugim vodećim članovima udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio uspostavljanje srpske države i uklanjanje nesrpskog stanovništva s tog područja. Sud je ocijenio da je Stanišić također, kao čelni čovjek policije u RS-u, propustio svoju obavezu da zaštiti civilno stanovništvo nesrpske nacionalnosti. Stanišić je, kako je utvrdio Sud, i namjeravao i značajno pridonio uklanjanju i Hrvata i Bošnjaka s teritorija planirane srpske države u BiH. Ipak, ustanovljeno je da nije kazneno odgovoran za zločine istrebljenja nesrpskog stanovništva.

Zločini protiv čovječnosti

"Zamisao o velikoj Srbiji ima dugu povijest. Ova zamisao se sastoji u proširenju Srbije na dijelove Bosne i Hercegovine i Hrvatske gdje srpsko stanovništvo živi u velikom broju", kazao je predsjedavajući vijeća Haškog tribunala Burton Hall.

"Cilj ovih radnji bilo je uspostavljanje srpske države, što je moguće etnički čišće, uklanjanjem bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata. Stvoren je zajednički plan. Cilj plana je bio uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata činjenjem zločina deportacije i prisilnog premještanja kao zločina protiv čovječnosti", kazao je Hall.

U završnim riječima Tužiteljstvo je tražilo doživotnu kaznu zatvora i za Stanišića i za Župljanina, a obrana oslobađajuće presude.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.