Stečajna upraviteljica pred smjenom, rođakinja joj od Jadrankamena traži 60 tisuća kuna

STEČAJNA upraviteljica Jadrankamena Anči Bašić trebala bi biti razriješena dužnosti najdalje do kraja tjedna. Sindikalisti su, naime, otkrili da joj je prva rođakinja, odnosno njezin obrt, među vjerovnicima Jadrankamena pa su od Trgovačkog suda u Splitu zatražili da postupi po zakonu i razriješi je dužnosti.

Nije u pitanju preveliki iznos, navodno se radi o tek 60 tisuća kuna, no zakon je jasan: Bašić ne može biti stečajna upraviteljica ukoliko joj se član obitelji nalazi među vjerovnicima Jadrankamena.

Kada je preuzela dužnost, stečajna upraviteljica nije znala da rođakinja ima tražbinu

Predsjednik Trgovačkog suda Ivan Basić upoznat je sa situacijom. Bašić tvrdi da joj prije preuzimanja funkcije nije bilo poznato da i njena rođakinja potražuje novac od Jadrankamena. Sama nije htjela odstupiti tako da treba pričekati odluku stečajnog suca koja bi trebala biti poznata za koji dan.

Sindikalisti su se potužili i na detalj da je Bašić svojedobno bila upraviteljica likvidirane tvrtke koja je poslovala s Jadrankamenom. To, kako doznajemo, nije prepreka da nastavi i dalje obavljati dužnost stečajne upraviteljice.

Ako rođakinja povuče tražbinu, Bašić i dalje ima sve uvjete za vođenje stečaja...

Bašić je preuzela posao u Jadrankamenu prije dva mjeseca nakon što je ostavku dao prvi stečajni upravitelj Ivo Bučan, kojem je pozlilo kada je vidio kako se ministar policije Ranko Ostojić druži sa Tončem Drpićem i društvom iz sindikata. Smatrao je da je to bilo neprimjereno i da su se institucije stavile u službu onih koji izravno krše zakon pa se zahvalio na povjerenju.

Za razliku od Bašić, on je ipak ušao u upravnu zgradu Jadrankamena u Pučišćima, ali tek uz pomoć stotinu interventnih policajaca.

Teoretski, postoji još mala mogućnost da Bašić zadrži posao stečajne upraviteljice. Ukoliko, naime, rođakinja povuče tražbinu, više ne bi postojale zakonske prepreke da i dalje bude stečajna upraviteljica Jadrankamena...

Radnici dobili otkaze, nastavak proizvodnje upitan, je li to ipak kraj Jadrankamena?

Još se, inače, ne zna što će biti sa bivšom tvrtkom Bruna Orešara. Više od 200 preostalih radnika dobilo je otkaz, no nisu svi preuzeli rješenja. Uskoro bi se na Trgovačkom sudu trebalo održati ročište nakon čega bi sve trebalo biti jasnije. I kolika su potraživanja, i koliko bi se ljudi angažiralo. Obećanja koja su dali Radimir Čačić i ostali vladini dužnosnici bit će od malo koristi ako ne bude tehničkih uvjeta za nastavak proizvodnje...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.