Stiglitz: SAD ruše međunarodno tržište državnih dugova - i kreditori moraju platiti za neodgovornost

Foto: scx.hu

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE su, poslije odluke američkog Prizivnog suda da Argentina mora u cjelini platiti špekulantima sa Wall Streeta iznos njenog ranije restrukturiranog duga, na putu rušenja postojećeg međunarodnog tržišta državnih dugova, ocjenjuje nobelovac Joseph Stiglitz.

Špekulanti s Wall Streeta sada su kupili argentinski dug u ukupnoj vrijednosti od približno četiri milijarde dolara, uloživši u taj posao svega 30 posto od tog iznosa i sada od vlade u Buenos Airesu potražuju da im isplati cjelokupni iznos duga.
 
Sudac Američkog prizivnog suda je odlučio da Argentina nema prvo odlučivanja o otplati svog duga, ukoliko se time dovode u pitanje interesi američkih investitora.
 
Takvom odlukom je, prema riječima ekonomista na koje se poziva portal Finmarket, visoka sudska vlast u SAD donijela "povijesnu odluku", dok Stiglitz kaže da će to rješenje imati "rušilačko djelovanje na ukupno svjetsko tržište državnih dugova".
 
Predstavnici MMF, ministarstva pravosuđa SAD i neke poznatije udruge, doduše, već priopćili da se protive spomenutoj odluci američkog Prizivnog suda. Ali, to neće u stvarnosti imati bilo kakvog utjecaja, pa Argentina sada sve nade polaže u odluku američkog Vrhovnog suda.
 
Ukoliko Vrhovni sud SAD ne ukine rješenje nižeg po važnosti suda, sve dugovima opterećene zemlje u svijetu suočit će se problemom koji sada muči vladu u Buenos Airesu.
 
Stiglitz kaže da se mora priznati i objektivna krivnja zemalja - velikih dužnika - za izbijanje krize, ali prema mišljenju slavnog američkog ekonomista ni glavni međunarodni kreditori ne mogu bježati od svoje uloge i odgovornosti.
 
"Oni (kreditori) su davali kredite u velikom obujmu i često neoprezno, iako je trebalo pažljivo odmjere rizike. I pošto i kreditori imaju odgovornost u takvim poslovima, treba platiti i određenu cijenu takvog ponašanja ", tvrdi Stiglitz.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.