Što će nam Vojni ordinarijat? Policija i vojska godišnje troše više od šest milijuna kuna na svećenike!



NAJNOVIJI hit među hrvatskim korisnicima Facebooka je fotografija koju možete vidjeti iznad ovoga teksta. Iako Vojni ordinarijat postoji već odavno, u domaćem cyberspaceu se tek sad postavlja pitanje - tko to plaća?

Dat ćemo vam "hint" - nije Crkva.

Na internetskim stranicama Vojnog ordinarijata u RH dostupan je dokument pod imenom Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dužobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske.

Osnovao Vatikan, plaćaju policija i vojska

Nije to onaj izvorni "vatikanski ugovor" koji se često spominje, posebno kada Vlada izglasa državni proračun i Crkvi udjeli 300-tinjak milijuna kuna. Ovaj ugovor porezne obveznike košta nešto manje. Ali ipak ih košta.

Ugovorom je, naime, definirano da će Sveta Stolica u RH osnovati Vojni ordinarijat, ali će se troškovi istog financirati iz državnog proračuna. U devetom članku Ugovora tako stoji: "1) Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova brinut će se za materijalno uzdržavanje osoblja Vojnog ordinarijata" i "2) Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova osigurat će materijalne uvjete potrebne za djelovanje Vojnoga ordinarijata, prije svega dolično sjedište Vojnoga ordinarija i njegove kurije te prikladna mjesta za bogoštovlje".

MUP i MORH svećenici koštaju oko šest milijuna kuna godišnje

Prema podacima do kojih je GONG došao pripremajući sedmo Izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama, MORH i MUP će ove godine za uzdržavanje crkvenjaka iskeširati više od šest milijuna kuna. Od toga više od pet milijuna kuna ide za potrebe Vojnog ordinarijata.

Nisu, međutim, ova dva ministarstva jedina koja u svojim proračunima imaju stavku materijalnog uzdržavanja klera. Ministarstvo zdravlja za dušobrižništvo vjernika u bolnicama tako izdvaja oko 800.000 kuna, a Ministarstvo socijalne politike i mladih će za dušobrižništvo u raznim domovima i ustanovama potrošiti oko 860.000 kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.