Što se mijenja ulaskom u EU? Skuplje cigarete, zdravstvo i školstvo, jeftinije IT usluge, rabljena vozila i kupovina putem interneta

Ilustracija: PUSD

I DOK je cijela Hrvatska još danas u svečarskom tonu, već sutra se vraćamo svakodnevici: plaćanju računa i kredita, novoj potrošnji i zaduživanju. Media servis je istražio što od Europske unije očekuju građani te što je ono što nam ona donosi - gdje ćemo uštedjeti, a gdje platiti više...

Građani malo optimističniji nego jučer

Novi dan, stare brige. Ipak, danas smo malo optimističniji nego jučer. Možda će nam u Uniji biti bolje, kažu građani:

"S obzirom na to da sam optimist u životu, nadam se i da će nama Hrvatima donijeti nešto dobro."
"Kako ćemo se sami potruditi, tako će nam biti."
"Kako vrijeme prolazi, vidjet ćemo kako će nam biti - hoće li nam biti dobro ili manje dobro."
"Bit će novih mogućnosti zaposlenja mladih osoba"

"Zaposlenje u Europi nakratko će pričekati, barem u onim zemljama koje su uvele ograničenje zapošljavanja za hrvatske građane poput Njemačke, Austrije, Slovenije, Velike Britanije ili Španjolske. Informacije o zapošljavanju građani mogu pratiti putem međunarodne baze EURES koja objedinjava 1,3 milijun radnih mjesta u svijetu. Kad je o cijenama riječ - ukidanjem carina i zaoštravanjem tržišne utakmice možemo očekivati niže cijene na neke prehrambene proizvode", kaže analitičar Zdeslav Šantić.

"Međutim, s druge strane treba računati da će porasti cijene usluga. S jedne strane i zbog činjenice da će biti određeni pritisci na povećanje cijene rada, ali isto tako cijene nekih usluga, poput primjerice komunalnih, još su uvijek u Hrvatskoj daleko od onih tržišnih cijena i one se moraju prilagoditi", kaže Šantić.

"Dominantan faktor je oporavak domaćeg tržišta rada, a ne ulazak u EU"

Skuplje ćemo plaćati cigarete, a Šantić predviđa i skuplje zdravstvo te školstvo. Manje ćemo plaćati IT usluge, roaming, police osiguranja ili rabljena vozila, a jeftinija će biti i kupovina putem interneta. Građani će moći otvarati račune, štedjeti ili se pak jeftinije zaduživati kod banaka u inozemstvu. To ipak neće dovesti do oporavka osobne potrošnje, a sklonost građana zaduživanju i dalje će ostati iznimno niska.

"Tu će dominantan faktor biti oporavak domaćeg tržišta rada, a ne ulazak u EU. Znači, dok ne nastupe povoljniji trendovi i ne počnu se otvarati nova radna mjesta, jako je teško očekivati da će građani biti skloniji novom zaduživanju", smatra.

Što se pak poreza tiče, do 2014. nećemo plaćati PDV na građevinsko zemljište. U državama članicama za, primjerice kupljeni automobil, porez ćemo plaćati po našoj stopi, a nemamo ni pravo na povrat PDV-a. Uvode se i europske zdravstvene iskaznice kojima ćete moći k liječniku u Europi, dokumente ne morate mijenjati do isteka valjanosti, a preko granice možete s osobnom iskaznicom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.