Stranica "najveće drolje" je uklonjena, ali je napravljena nova: Pri objavi fotografija nema kaznenog djela?

Screenshot: Facebook

KRIMINOLOGINJA Zlatica Kovačević, specijalizirana za visokotehnološki kriminal, kazala je za Glas Slavonije kako je u ovom slučaju teško pronaći elemente kaznenog djela jer su djevojčice same postavljale fotografije na svoje Facebook profile.

"Djevojčice nitko nije krišom fotografirao i kasnije zlouporabio te fotografije, one se same fotografije svojih obnaženih tijela postavljale na društvenu mrežu. Kazneno bi djelo bilo da netko te fotografije prodaje, ili da recimo postavlja oglase za prostituciju koristeći te fotografije. Policija ne može ništa učiniti jer ne postoji djelo za koje bi eventualno mogli teretiti i tragati za administratorima stranice", kaže Kovačević i dodaje da roditelji mogu tužiti pokretače stranice za uznemiravanje, vrijeđanje i narušavanje ugleda.

Pokretač stranice navodno je 16-godišnji Renato M., koji je imao lažni profil na ime Josip M. a razotkrili su ga članovi BiH hakerske skupine. Stranica koja je u samo par dana skupila preko 60 tisuća lajkova uklonjena je, no napravljena je nova.

Navodno je autor te druge stranice korisnik koji se naziva DiZi koji tvrdi kako se stranica ni po čemu osim po imenu nije razlikovala od drugih.

"Kao što ste primjetili stranica Najveće drolje Osnovnih i Srednjih škola je uklonjena, ne zbog kršenja zakona, niti zbog nepravilnosti nego zbog učestalih prijava. A sada da vam ja kao osoba koja je podržavala tu stranicu kažem pravu istinu koja stoji iza nje. Stranice je započeta prije nekoliko dana od strane jednog mi od najbližih prijatelja. Sve je počelo kao za*****cija isto kao što je pokrenut i niz ostalih poput "Najljepše djevojke", "Najružnije djevojke", no ova je stranice, nažalost (ukoliko uopće mogu iskoristit taj izraz), postigla puno veći uspjeh zbog upornosti administratora, ali i zbog sočnosti slika. U samo nekoliko dana stranica je postala popularna ne zbog svojeg sadržaja, koliko zbog naziva stranice, jer našim dragim medijima očito samo negativne stvari upadaju oči. Stranica je imala 90% istog sadržaja kao i ostale stranice no stvar je toga što je stranica imala naziv koji je privlačio pozornost te su mediji samim "taboo" naslovimo poput: "Pedofilska stranica prikupila 30.000 članova" samo izazivali vraga i dovodili još više članova koje su ujedno u svojim člancima prozivali bolesnima i odvratnim.", smatra DiZi.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.