Stručnjaci za pravo potvrdili: Njujorška policija bila je prebrutalna prema Occupy prosvjednicima

SKUPINA pravnih eksperata objavila je izvješće u kojem se navodi barem 130 slučajeva koji se mogu okarakterizirati kao pretjerana policijska brutalnost spram Occupy Wall Street prosvjednika u New Yorku.

Istraživači s NYU-a i sveučilišta Fordham zaključili su kako su policajci definitivno prekoračili svoje ovlasti prilikom slamanja Occupy protesta. Zaključci ove osmomjesečne studije trebali bi služiti kao potvrda teze da se policajci maltretirali prosvjednike.

U studiji je dokazano kako su policajci koristili pendreke, konje i metalne barikade kako bi zastrašili prosvjednike i nad njima primijenili nepotrebnu silu. Metalne barikade nisu služile same kao barijere za izoliranje prosvjedničkih kampova. U studiji se tako navodi primjer policajca koji je jednu djevojku doslovno bacio u zrak, nakon čega je ona udarila o tlo i pala u nesvijest. Nakon toga joj je tu metalnu barikadu zabio nogom u prsa.

Ovakva policija građanima ne ulijeva sigurnost, nego strah

Navedeni su i brojni primjeri gdje su policajci koristili papar sprej i suzavac kako bi rastjerali demonstrante. Jedan policajac sprejem je u oči štrcnuo prosvjednika samo zato što je snimao uhićenje. Aktivist citiran u izvješću naveo je: "Fizički su napadali ljude s kemijskim sredstvima bez razloga. Kada imate policajce koji to rade, onda se definitivno ne osjećate sigurno kada vidite policiju."



Profesorica prava na NYU-u Sarah Knuckey, ujedno i jedna od autorica studije, kazala je za Guardian kako su "slučajevi koje su prikupili pokazali da je policija sustavno kršila osnovna ljudska prava prosvjednika, ali i da je količina njihove nedodirljivosti i neodgovornosti šokantna". Često su na meti policije bili i novinari, kojima nije bilo dozvoljeno prisustvovanje "noćnim akcijama", kada su policajci vršili racije u kampu u Zuccotti parku.

Knuckey je za Reuters kazala kako se nada da će američko ministarstvo pravosuđa pokrenuti istragu o ponašanju njujorške policije prema prosvjednicima, kad već gradske vlasti to nisu htjele. Autori studije pozvali su i na stvaranje pozicije nezavisnog inspektora koji bi pratio djelovanje gradske policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.