Struka odbacuje teorije zavjere: "Nema nikakvog mikročipiranja beba u Hrvatskoj, to su totalne gluposti"

Ilustracija: Guliver image/Getty images

NIKAKVOG čipiranja djece u Hrvatskoj niti Europi neće biti, kako su to objavili pojedini strani portali.

Nakon što je u nekim talijanskim medijima objavljena vijest kako se već u svibnju 2014. godine u Europi kreće s ugrađivanjem mikročipova uz cjepivo koje novorođeno dijete primi prvi dan rođenja u bolnici, kontaktirali smo Službu za epidemiologiju koja je ovakve navode opovrgnula.

Epidemiolog dr. Bernard Kajić u razgovoru za Index odbace napise ističući kako se radi o potpunoj neistini.

"Radi li se o teorijama zavjere ili iluminatima ne znam"

"Sa sto postotnom sigurnošću mogu reći da je cijepljenje kao način mikročipiranja glupost. Da li je tu riječ o nekakvim teorijama zavjere ili iluminatima ja to ne znam, ali to s cijepljenjem nema nikakve veze. Nemoguće je da se kroz iglu koja je tako malog volumena uopće ugradi bilo kakav čip", rekao je dr. Kajić.

Ističe kako niti jedno cjepivo ne sadrži čipove niti postoje planovi da bi ih cjepiva mogla sadržavati te da to nema nikakve veze s medicinom.

"To zvuči kao neka futuristička ideja, no takvo što trenutno ne postoji. Znam da se već zadnjih pet godina priča o ugrađivanju čipova, ali te teorije o tajnom ugrađivanju su isto velika glupost. Isto tako navodi da će se u svim zemljama u Europi provoditi čipiranje putem cjepiva ne stoji jer neke zemlje niti nemaju postupke cijepljenja novorođenčadi u bolnicama", rekao je dr. Kajić.

Hrvatsko pedijatarsko društvo nikad čulo za to

Za mišljenje smo pitali i dr. Julija Meštrovića, predsjednika Hrvatskog pedijatarskog društva koji je istaknuo da nikad nije niti čuo da ugrađivanje čipova u bebe, a kamoli da će se to doista i odvijati.

"Prvi put čujem za to, mi o tome ništa ne znamo. Struku o tome nitko nije niti pitao. Da je to istina onda bi pedijatri za to među prvima saznali budući da mi provodimo cijepljenje beba", rekao je dr. Meštrović.

Talijanski portal koji je prenio ovu vijest u njoj tvrdi da će se čipovi u tijela novorođenčadi ugrađivati zbog sve većeg broja nestale djece, a čip bi tako trebao pomoći u njihovu pronalasku.

Objašnjavaju kako je mikročip koji bi se ugrađivao u novorođenčad zapravo mala tehnička kartica koja bi sadržavala sve podatke o djetetu i GPS uređaj koji bi se morao puniti svake dvije godine u bolnici pokraj kojih bi bili instalirani GPS sustavi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.