Sud časti HUOJ o Vladinoj volonterki Zrinki Bardić: To treba izbjegavati kako ne bi bilo konflikta interesa!

SUD ČASTI Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) očitovao se o angažmanu direktorice strateških komunikacija agencije Madison Consulting, Zinke Bardić, kao posebne savjetnice predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića.

Predsjednica Suda časti Dijana Kobas Dešković, dopredsjednica Suda časti Vlatka Škorić te član Suda časti Božo Skoko u očitovanju navode kako pravno gledano premijerova volonterka Bardić nije u sukobu interesa, ali njen angažman nije u skladu s Etičkim kodeksom HUOJ-a. Smatraju kako "postoji opasnost narušavanja profesionalne neovisnosti i transparentnosti, a moguć je i konflikt interesa u određenim situacijama".

Sugeriraju da se ovakve volonterske oblike angažmana izbjegava te da se angažiranje stručnjaka za odnose s javnošću regulira ugovorom o radu ili ugovorom s agencijom: "Jedino će tako uloge i odgovornosti biti transparentne te će se izbjeći sumnje u postojanje mogućeg konflikta interesa, a postići će se i potpuna usredotočenost na javne interese".

Cjelovito očitovanje Suda časti HUOJ možete pročitati u nastavku:

Mišljenje Suda časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću vezano uz eventualni sukob interesa kolegice Zinke Bardić i agencije Madison Consulting u pogledu suradnje s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

"Temeljem zanimanja medija te upita članova HUOJ-a, vezanih uz eventualni sukob interesa kolegice Zinke Bardić i agencije za odnose s javnošću Madison Consulting, u pogledu suradnje s Vladom Republike Hrvatske, Sud časti HUOJ-a održao je 18. lipnja 2012. godine sjednicu s jednom točkom dnevnog reda: Davanje mišljenja o angažmanu direktorice strateških komunikacija agencije Madison Consulting, Zinke Bardić, u funkciji posebne savjetnice predsjednika Vlade RH.

Sud časti zaključio je sljedeće:

"Pro bono" angažman kolegice Zinke Bardić, kao posebne savjetnice predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića, dok je istodobno zaposlenica agencije Madison Consulting, prema postojećem zakonskom okviru, pravno ne ulazi u područje sukoba interesa. Međutim, imajući u vidu Etički kodeks HUOJ-a, odnosno definirane principe dobrog poslovanja na području odnosa s javnošću, ovakvim angažmanom postoji opasnost narušavanja profesionalne neovisnosti i transparentnosti, a moguć je i konflikt interesa u određenim situacijama.

Naime, s jedne strane kao posebna savjetnica predsjednika Vlade RH kolegica Bardić je pozvana raditi isključivo u javnom interesu. Međutim, budući da je Vlada ne plaća za taj posao ili angažman, u ovisnom je položaju prema privatnom poslodavcu, tj. agenciji koja joj osigurava redovita primanja.

Budući da je jedna od najbližih suradnica predsjednika Vlade, ima pristup povlaštenim informacijama te u sklopu svog savjetničkog angažmana posredno može utjecati na donošenje odluka premijera ili Vlade. Tako se nalazi u situaciji da svjesno ili nesvjesno pogoduje agenciji u kojoj je zaposlena ili njezinim klijentima, odnosno da pridonese stvaranju percepcije u javnosti kako se ta agencija nalazi u privilegiranom položaju u odnosu na druge agencije na tržištu, kada su u pitanju odnosi s državnim institucijama. Međutim, kada su u pitanju medijski eksponirani slučajevi - IKEA i Grippen, na temelju dostupnih informacija ne možemo utvrditi je li i došlo do navodnog zauzimanja za njihove interese.

Zbog svega navedenog, uz svekoliko poštovanje dobrotvornog rada, kao i dokazanu stručnost kolegice Bardić, Sud časti sugerira tijelima državne uprave i svim javnim institucijama da izbjegavaju ovakve oblike angažmana te da se angažmani stručnjaka za odnose s javnošću na sličnim poslovima reguliraju ugovorom o radu (privremenim zapošljavanjem) ili ugovornim odnosom s agencijom. Jedino će tako uloge i odgovornosti biti transparentne te će se izbjeći sumnje u postojanje mogućeg konflikta interesa, a postići će se i potpuna usredotočenost na javne interese. Također, jedino tako zaštitit će se ugled naše struke i na pravi način vrednovati njezina važnost u suvremenoj političkoj i tržišnoj komunikaciji".

> Milanovićeva posebna savjetnica Zinka Bardić u sukobu je interesa!

> Vlasnik Madisona nije odgovorio na pitanje je li Zinka Bardić u sukobu interesa, ali se pohvalio: "Švedska je na vrhu ljestvice po etičnosti"

> Zašto je Milanović "podigao ljestvicu"? Da se lakše provuče ispod nje.

> Sud časti HUOJ traži službeno očitovanje od Bardić i Madisona!

> I to svi znaju: Još jedna poznata PR-ovka radi besplatno za člana Vlade, a klijent joj je Ivica Todorić

> "Zinka Bardić i Madison ne rade za Vladu po ugovoru koji je transparentan. A greške na kraju plaćaju građani"

> Umirovljenici o slučaju Bardić: Bogatstvu nacionalnih umotvorina trebamo dodati i "volontiranje by Hrvatska"

> Građani o slučajevima Zinke Bardić i Ankice Mamić: "Koliko ja znam rad na crno je zabranjen"

> GONG: Promijenite Zakon o sukobu interesa, Bardić i Mamić moraju imati javni ugovor s Vladom!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.