Šuma nosi nove kvadrate: Baldasar mijenja GUP i DPU Trstenika jer Andabak želi veći hotel

Foto: Paun Paunović/Cropix

KONAČNO ovaj tjedan stiže prva prava sjednica splitskog Gradskog vijeća. Ništa spektakularno se ne bi trebalo dogoditi. Sada kada u šefovskim foteljama više nema Keruma i Nevenke, očekuje se kud i kamo blaža retorika i uljuđenija rasprava. Bit će, međutim, svakako zanimljivo vidjeti kakvu će SDP-ovci oporbu imati.  

Među prvim testovima nove gradske vlasti bit će glasanje o prijedlogu Jake Andabaka i njegovog Imperatora Diokleciana, tvrtke koja diže hotel na Trsteniku.

Andabak predlaže izmjenu GUP-a i DPU-a, i to na način da šuma na njegovoj parceli, koja je u dosadašnjim planovima označena kao Z6, uđe u osnovu za izračunavanje moguće kvadrature njegovog hotela. Šuma se ne bi sjekla i betonirala, nego bi samo poslužila Jaki da ugrabi koji kvadrat više za hotel. 

Andabak: Dajte mi kvadrata kao i drugima, pogledajte Marjan

Andabak se navodno nije postavio nimalo ofenzivno. Ne očekuje da se njemu da više kvadrata nego što se dalo drugima. U prijedlogu je posložio i nekoliko primjera istaknutijih splitskih hotela, među njima i hotela Marjan, što i najdobronamjernijem promatraču mora biti signal za uzbunu.

Naime, aneksi koje je Jerko Rošin projektirao Kerumu uz već postojeću hotelsku zgradu, Splićane su jednostavno šokirali. U pitanju je besprizorna betonizacija, goleme kockaste građevine ogromnih dimenzija sračunate jedino na to da investitoru daju maksimalnu kvadraturu na zadane gabarite. Nije se tu gledalo ni na ljepotu, ni na stil, a pogotovo ne na već postojeći sadržaj na Mejama u kojeg su se aneksi uklopili kao šaka u oko. A netko je i to dozvolio. 

Zadnju riječ ima ministarstvo

Ružica Batinić Santro, pročelnica Ureda za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Splita, kaže kako će sve biti po zakonu i da se Andabaku neće nikakva specijalna kvadratura odobravati. Uostalom, navodi Batinić Santro, zadnju riječ ionako ima Ministarstvo graditeljstva, a ne Grad Split.

Andabak je, inače, zemlju na Trsteniku kupio od Keruma. Kada se prije par godina pisalo o tome, baratalo se površinom od 168 tisuća kvadrata hotela i ugostiteljskih sadržaja. Valja vidjeti hoće li se i za koliko promijeniti citirana kvadratura. 

Baldasar: Šuma se neće sjeći, a ni ograditi, ostat će Splićanima kao sadržaj

Gradonačelnik Ivo Baldasar kazao nam je, pak, da je Andabak značajno spustio svoje apetite glede građenja te je spreman ukopati jednu etažu. Baldasar je zadovoljan kako je ispao dogovor jer Andabak šumu neće ograditi te će stabla i zelenilo ostati kao javni sadržaj na upotrebu građanima Splita.

Parcela se, inače, nalazi točno iznad prošlog tjedna deložiranog lokala Dragana Jurišića Jenkija. Baldasar kaže da Andabak nije ništa pitao oko plaže, ali da mu je spreman dati koncesiju, s tim da nema postavljanja nikakvih ograda i stvaranja ekskluzivne zone za goste hotela.

 

 

 

   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.