Suradnik Angele Merkel prijeti Grcima: Nema više politike zadnje, zadnje šanse! Tome je došao kraj!

MICHAEL FUCHS, viši dužnosnika stranke CDU Angele Merkel, poslao je oštro upozorenje Grcima da Njemačka neće oklijevati staviti veto na daljnju isplatu financijske pomoći ukoliko ovi pokažu ijedan znak da neće ispuniti sve uvjete koji su im postavljeni.

Trojka (MMF, ECB i Europska komisija) u rujnu mora odučiti i isplati daljnjih tranši novca iz bailout sporazuma, a trenutno se čini kako baš i nisu zadovoljni napretkom koje je Grčka napravila u pogledu reformi.

"Čak i ako je čaša napola puna, to neće biti dovoljno za novu uplatu. Njemačka ne može i neće pristati na to", kazao je Fuchs za Handelsblatt. Već odavno smo došli do točke u kojoj Grčka mora pokazati da su spremni napraviti ono što se od njih traži. Politika zadnje, zadnje šanse više neće imati prolaz i tome se mora stati na kraj", dodao je oštri Fuchs.

Ukoliko reforme propadnu, odnosno ako Grčke ne uspije pronaći dodatni prostor za rezove, trebala bi samovoljno istupiti iz eurozone, smatra suradnik Angele Merkel. "Znaju što im je činiti u tom slučaju", kazao je Fuchs.

Izvještaji iz Grčke sugeriraju kako je vlada Antonia Samarasa ovog puta ipak odlučila ispuniti sve zahtjeve, te se očekuje kako će ubrzo za 60 posto srezati plaće čak 40.000 zaposlenika u javnom sektoru, a kroz godinu dana će ih i otpustiti. Samaras će time definitivno izazvati novu političku krizu u zemlji, jer je prije par mjeseci u kampanji najavljivao kako će definitivno spasiti sva radna mjesta i isposlovati povoljnije uvjete otplate kredita.