Tako lijepa, tako skupa: Nacionalni parkovi visokim cijenama deru posjetitelje

Foto: Promo fotografije/Index

RAST cijena u turističkoj sezoni redovita je pojava u Lijepoj našoj, jer se od turista pokušava što više zaraditi. Ove su godine zaradu odlučili znatno povećati i neki hrvatski nacionalni parkovi, u kojima su cijene porasle i za više od 60 posto! Osim stranih turista to će na svojim leđima osjetiti i Hrvati koji u špici sezone požele posjetiti neki od hrvatskih Nacionalnih parkova.

Plitvička jezera u top sezoni drastično skuplja

Nacionalni park Plitvička jezera, kojeg godišnje obiđe više od milijun turista, ove je godine sve ljubitelje prirodnih ljepota odlučio dočekati drastičnim porastom cijena ulaznica u top sezoni. Umjesto dosadašnjih 110 kuna po osobi, dnevne ulaznice za odrasle će u srpnju i kolovozu koštati čak 180 kuna. No, u zimskom su periodu zato sa 80 smanjene na 55 kuna. Ovo je prva promjena cijena ulaznica u Nacionalni park Plitvička jezera od 2007. godine.



"U 2014. smo išli na povećanje cijena u periodu srpnja i kolovoza te smanjivanju u zimskom periodu (studeni, prosinac, siječanj, veljača, ožujak) tj. sezonu smo podijelili na 3 dijela. Ovim pristupom želimo potaknuti prije svega domaće posjetitelje na posjet izvan glavne sezone te, uz smanje opterećenja prostora i zaštitu istog, omogućiti posjetiteljima da uistinu uživaju u prirodi Plitvičkih jezera.

Za usporedbu cijena i usluga koje posjetitelji dobiju smo uzeli NP Krka i NP Brijuni. Naime, naša ulaznica vrijedi za cijeli dan ili 2 dana - ukoliko gost uzme dvodnevnu te uključuje sve raspoložive programe obilaska i upotrebu prijevoznih sredstava - panoramskog vozila i elektro broda", kažu nam u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Stari cjenik NP Plitvičkih jezera detaljno možete proučiti ovdje, a novi ovdje.


Skuplje i uživanje u ljepotama Nacionalnog parka Krka

Cijene je u ovoj godini promijenio je i Nacionalni park Krka. Novi cjenik na snazi je od 1. siječnja ove godine, a prethodni put su cijene, kako nam kažu, mijenjali 2009. godine.



"Cijena ulaznica mijenja se ovisno o sezoni. Najviša cijena ulaznice u Nacionalni park Krka u ljetnom periodu iznosi 110 kuna za individualne odrasle posjetitelje (djeca 80 kuna), dok je ista iznosila 95 kuna za individualne odrasle posjetitelje (djeca 70 kuna) u istom periodu prethodnih godina. Uvedene su povoljnije cijene ulaznica za pojedine lokalitete (Roški slap, Burnum). Cijene ulaznica za izlete brodom te agencijske ulaznice ostale su nepromijenjene", kažu nam u NP Krka.

Aktualni cjenik ulaznica NP Krka detaljnije možete proučiti ovdje.

Risnjak prošle godine malo uvećao cijene

Nacionalni park Risnjak cijene nije mijenjao od početka prošle godine. Kako nam kažu u NP Risnjak, tom prilikom cijene ulaznica su podigli sa 20 na 25 kuna za djecu i sa 40 na 45 kuna za odrasle. Ulaznice su dvodnevne.

Brijuni van špice sezone za domaće turiste dvostruko jeftiniji nego za strance

Nacionalni park Brijuni već godinama posluje prema istom cjeniku. "Zadnja izmjena cijena izleta u Nacionalnom parku Brijuni bila je 2009. godine kada su cijene podignute za 10 posto. Od tad se cijena nije mijenjala", kažu u NP Brijuni.


U NP Brijuni postoje dva cjenika - za strance i onaj sa dvostruko nižim cijenama za domaće goste van špice sezone. Tako je cijena ulaznice za sve odrasle u top sezoni (srpanj i kolovoz) 210 kuna, dok će primjerice u lipnju i rujnu stranci ulaznicu platiti 200 kuna, a domaći gosti dvostruko manje - 100 kuna.

Paklenica pristupačna svima

Za razliku od Brijuna, gdje se domaće turiste razlikuje od stranaca, u Nacionalnom parku Paklenica svi imaju isti tretman. Cjenik kojeg se primjenjuje je na snazi od 2012. godine, kad su osnovne ulaznice za odrasle poskupjele sa 40 na 50 kuna u sezoni i sa 30 na 40 kuna van sezone.

Stari cjenik NP Paklenica detaljno možete proučiti ovdje (.doc), a aktualni ovdje (.doc).

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit potiču pješačenje i bicikliranje

Promjene cijena ulaznica u Nacionalni park Sjeverni Velebit zadnji put su izvršene 2010. godine.

"Tada su izvršene izmjene ne samo u smislu povećanja cijena ulaznica, već su i promijenjene `kategorije` popusta i period važenja ulaznice. Povećan je broj kategorija koje ostvaruju popust u cilju poticanja pješačenja i bicikliranja, te su djeca do 6 godina oslobođena plaćanja ulaza. Također, praksa je pokazala da su tjedne i godišnje ulaznice malo tražene pa su maknute iz ponude. Inače i sada sve naše ulaznice vrijede tri dana.

Stari cjenik NP Sjeverni Velebit detaljno možete proučiti ovdje (.doc), a aktualni ovdje (.doc).

Ulaznica za Kornate dvostruko jeftinija kupite li je izvan Nacionalnog parka

U Nacionalnom parku Kornati ove su godine povećali cijene ulaznica kupljenih u Parku, dok su cijene ulaznice kupljenih izvan Parka, kako navode, ostale nepromijenjene već nekoliko godina. Za najmanju kategoriju plovila, do 11 metara, ulaznica kupljena izvan NP Kornati stoji 150, a kupite li je tek u Nacionalnom parku dvostruko više - 300 kuna, dok je ranije njena cijena bila 250 kuna.

Stari cjenik NP Kornati detaljno možete proučiti ovdje (.docx), a aktualni ovdje (.doc).

Mljet u sezoni neznatno skuplji nego tijekom ostatka godine

U Nacionalnom parku Mljet cijene su godinama iste, a od 2012. godine neznatno su skuplje ulaznice tijekom ljetne sezone. "Cijene ulaznica u NP Mljet se nisu bitno mijenjale zadnjih nekoliko godina. Cijena ulaznice u NP Mljet je 90 kuna, s tim da je od 2012. za razdoblje glavne sezone cijena 100 kuna", navode iz NP Mljet.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.