Teatar apsurda u Splitu: Bradarić blokirao ulaz u Šumicu, a država ga tereti da je oteo zemlju?!

Foto: Index

BLOKADA ulaza u Šumicu, iznad plaže Ovčice na Bačvicama, u režiji Mirka Bradarića, izazvala je danas veliku zbrku u Splitu. Turisti zbunjeni, ne mogu s autima do mora, nije se moglo ni van parkinga na ulicu.

Na teren su izašli i policija i komunalno redarstvo, a blokada je dignuta tek nakon obećanja splitskog gradonačelnika Ive Baldasara da će u ponedjeljak primiti Bradarića na razgovor oko problema naplate parkinga.

Šok terapija

"Ovo je sve moje", dočekao je danas novinare Bradarić pred blokadom u Šumicu. Ukratko im je objasnio zašto je stavio blokove. Želi urediti vlasničke odnose i naplatiti parking. Uvjet je podjela terena s Gradom Splitom koji drži dio parcele. Blokadu je suvlasnik terena Ivan Skejić nazvao - šok terapijom.

Bradarića, po svemu sudeći, smeta što se u Šumici parkira stotinjak gostiju od kojih samo manji dio ode do njegovog lokala, a veći dio potraži osvježenje u moru ili potroši novac na drugim sadržajima na Bačvicama.

Novinari su Bradarića danas pitali za sudski postupak oko malverzacija sa zemljštem Šumice, koji se protiv njega i brata Stipe te troje službenika splitskog Općinskog suda vodi već dulje od desetljeća. "To je gotovo, nemam više ništa s tim", kazao je Bradarić novinarima. Navod, međutim, ne odgovara sasvim istini. 

Jednom oslobođeni, potom osuđeni, no još nema pravorijeka

Naime, nakon jedne oslobađajuće presude iz 2009. godine, u lipnju prošle godine Županijski sud u Šibeniku donio je osuđujuću presudu za sve optuženike. Proglašeni su krivima i osuđeni na uvjetne kazne zatvora.

I dalje se, međutim, čeka odluka Vrhovnog suda po žalbama. Optužnica je podignuta, inače, još 2001. godine. Bradarići su optuženi da su poticali na zloporabu položaja i ovlasti sudskog dostavljača i dvije službenice sudskog protokola, i to u nekoliko postupaka za utvrđivanje vlasništva nad parcelama u Šumici. 

Bradarići su tužili bivše vlasnike zemlje, koji od države nisu zatražili povrat. Sudski službenici su potpisivali dostavnice kao da su zaprimljene pa je presuda zbog izostanka donijeta u korist Bradarića, koji su na koncu upisali vlasništvo, pri čemu je država oštećena za 3,2 milijuna DEM, navedeno je u optužnici iz 2001. godine.

Baldasar najavio kompenzaciju za Bradarića i druge vlasnike

Optužba za krivotvorenje je pala u zastaru jer su djela počinjenja tijekom 1998. i 1999. godine.

Stipe Bradarić danas nam je kazao da nema veze ni s blokadom ulaza, a već je u nekoliko navrata isticao da mu nije bilo mjesta ni u optužnici jer tvrdi kako nije imao veze s tvrtkom Bradarić Šumica koja je tužila bivše vlasnike zemljišta u Šumici.

Gradonačelnik Baldasar najavio je, pak, mogućnost da se u Šumici uredi javni parking po već važećim cijenama parkiranja, a obećao je i nekakvu kompenzaciju za Bradarića, koji vrlo čvrsto ustraje u tvrdnji da je riječ o njegovom terenu te pri tom preporuča provjeru u zemljišniku. 

Dok se optužba "kiselila", vlasnici od države vratili zemlju

Kako neslužbeno doznajemo, od podizanja optužnice prije 12 godina do danas, situacija sa spornim parcelama se riješila u građanskim sporovima, i to na način da su bivši vlasnici tužili državu za povrat zemljišta te su potom svoje terene prodali trećoj osobi, inače, jednom poznatom splitskom bankaru.

Po tome bi znači sve ono što je i dalje sporno u kaznenom predmetu, trebalo danas biti riješeno u građanskim sporovima koji su se odvijali dok se optužnica godinama "kiselila" po sudskim ladicama. Slijedom toga ispada da čak ni osuđujuća presuda u predmetu za zloporabu ne bi proizvela nikakve značajnije posljedice na vlasničke odnose u Šumici.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.