Tomašić: Neka DORH utvrdi je li to bio govor mržnje; Stanimirović: Tomašić je redikul prošlosti

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"POZIVAM DORH da utvrdi je li tu bilo govora mržnje. Ako jest, odričem se saborskog imuniteta i želim da se to procesuira", poručila je Ruža Tomašić na konferenciji za novinare.

Proteklih nekoliko dana šefica HSP-a dr. Ante Starčević obilježila je izjavama poput "Hrvatska je za Hrvate, a svi ostali su gosti" i "oni koji pljuju po Hrvatskoj, a žive od nje trebali bi je napustiti". No, Tomašić tvrdi da svojim istupima nije širila mržnju.

"Više sam ja pomogla Srbima nego Pupovac"

"Ako se utvrdi da govora mržnje nema, tražim javnu ispriku premijera Zorana Milanovca i gospodina Milorada Pupovca, koji kaže da sam napala srpski narod. Nisam rekla da je Vojislav Stanimirović bio u četnicima, rekla sam da je bio sa četnicima, a za to imamo i dokumente", kaže Tomašić.

Tomašić dodaje kako smatra da je u posljednjih 20 godina ona više pomogla ljudima srpske nacionalnosti u Hrvatskoj nego Pupovac. "Molim sve građane srpske nacionalnosti kojima sam kroz godine pomagala da pošalju Pupovcu ili Milanoviću dokumente o tome", kaže Tomašić.

Stanimirović: Tomašić je redikul prošlosti

Konferenciju za novinare sazvao je i predsjednik SDSS.a Stanimirović, kojeg je Tomašić titulirala četnikom, ili četničkim kolaboratorom, kako se već uzme. "Ruža Tomašić je redikul prošlosti. Ona je eurofob, srbofob i ksenofob i kao takva se kandidira za Europski parlament", kaže Stanimirović.

Tomašić je kao takva, smatra Stanimirović, puno opasnija od Zdravka Mamića koji, prema njegovu mišljenju, samo želi biti u centru pažnje. "Tragično je da osoba poput Tomašić obavlja dužnost predsjednice saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Radi svega izrečenog trebalo bi joj ukinuti saborski imunitet", kaže Stanimirović, koji razmatra pokretanje tužbe zbog klevete i uvrede.

Pupovac: Govor Ruže Tomašić može se sankcionirati iako je štiti imunitet

SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac osvrnuo se na izjave predsjednice HSP AS Ruže Tomašić. "Kao zastupnik sam dužan upozoravati na sve ono što smatram govorom mržnje, povredom Ustava i zakona, a ovo jeste bila povreda Ustava i zakona", rekao je Pupovac dodavši da se govor Ruže Tomašić, bez obzira na saborski imunitet, može sankcionirati temeljem Kaznenog zakona i Zakona o suzbijanju diskriminacije. "To je stvar istražnih organa i privatnih osoba koji mogu pokrenuti tu vrstu kaznene odgovornosti", dodao je Pupovac.

On je rekao da je Državno odvjetništvo već istraživalo tvrdnje usmjerene protiv Vojislava Stanimirovića i da mu nije dokazana nikakva odgovornost. "To bi zastupnica Tomašić, da je imala ikakvog interesa da sazna objektivnu i stvarnu istinu, naravno mogla znati, ali njoj je do toga da Stanimirovića svrsta među četnike", izjavio je Pupovac te je predsjednici HSP-a AS uzvratio i na njenu izjavu da je za Srbe u Hrvatskoj proteklih 20 godina napravila dosta.

"Mogu se složiti s njom. Gdje god sam došao među Srbe, oni su rekli - pa gdje si ti, Pupovac, naša srpska majka Ruža Tomašić je već bila tu", sarkastično je rekao Pupovac. Podsjetimo, Tomašić je zamolila Srbe u Hrvatskoj da pošalju Pupovcu popis onoga što je ona napravila za Srbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.