Turistima u Hrvatskoj od sljedeće godine vinjete za ekstremne sportove

TURISTIMA na avanturističkom odmoru, od iduće će se godine, izdavati vinjete. Strani turisti koji se na svom odmoru odluče baviti nekim od ekstremnih sportova, poput padobranstva, paraglidinga ili ronjenja na dah, od iduće će godine morati imati vinjetu. Najavio je to ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je danas posjetio tim hitne medicinske službe smješten u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama kraj Trogira.

"To je diljem svijeta tako riješeno i to ne pokriva niti osnovno, niti dopunsko osiguranje, nego dodatno osiguranje, da ne kažem pod navodnike, budući da je definicija ekstremnog sporta, ekstremno osiguranje. U razgovoru s Ministarstvom turizma, ali i lokalnom upravom i samoupravom i svim drugim čimbenicima, pokušat ćemo sljedeće godine to riješiti sistemom vinjeta, gdje će svaki dio kolača biti jasno i adekvatno usmjeren, pa i dio za GSS", rekao je Ostojić, koji je komentirao i zabranu članovima HGSS da budu dio tima hitnog helikopterskog zbrinjavanja.

"Oni nisu medicinski osposobljeni, nisu medicinski radnici i po zakonu ne mogu biti dio tima. Dakle, to je problem koji traje već desetljećima i pokušat ćemo međuresorno, dakle Ministarstvo zdravlja, MUP-a, obrane, ali i Ministarstva turizma to sljedeće godine riješiti", istaknuo je Ostojić.

Također je dodao da ni tada članovi HGSS-a neće moći sudjelovati u svim helikopterskim letovima Hitne pomoći. "To nažalost nije moguće, ali su primjerice, već ove godine bili u 25 intervencija pridruženi dio našeg tima. Dakle, dobrodošli i komplementarni, ali u slučaju, ne daj Bože incidenta, mi smo odgovorni zašto se nemedicinski djelatnici, odnosno oni koji nisu certificirani, nalaze u helikopteru", kaže Ostojić.

Ministar je dodao kako za sada članovi HGSS-a u helikopter Hitne pomoći ulaze samo pri dojavi da se unesrećena osoba nalazi na nepristupačnim terenima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.